• Sábado, 23 de septiembre 2023
  • ABC

COPE

MENOPAUSA

Hi ha tot un estigma al voltant de la menopausa, segurament per ignorància

No és problema de salut, no és una malaltia, és una etapa natural, que s'ha estudiat poc i potser per això és pràcticament invisible

Audio

La linterna de Cope Catalunya i AndorraBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 17:12

No és una malaltia, és un procés natural, afecta a la meitat de la població però en canvi se'n parla molt poc o directament no se'n parla. Es la menopausa...un moment en la vida de les dones, en què els ovaris deixen de produir hormones i per tant desapareix la menstruació. Això acostuma a passar entre els 45 i els 55 anys i implica una sèrie de símptomes, de vegades molestos, que moltes dones viuen en silenci, perquè, encara avui, la menopausa sembla que és un tema tabú... Yolanda BernalHi ha tot un estigma al voltant de la menopausa, segurament per ignorància. Perquè no és problema de salut, no és una malaltia, és una etapa natural, que s'ha estudiat poc i potser per això és pràcticament invisible. Salvador Maacip és director d'estudis de ciències de salut de la UOC, i reconeix que s'ha comés l'error històric de mirar cap a una altra banda.

Afortunadament aquesta tendència d'ignorar la menopausa està canviant. Hi ha molta feina a fer per estudiar els canvis que experimentem les dones i cóm es pot fer aquesta transició de la millor manera possible.

De vegades la menopausa, segurament perquè es parla poc i hi ha molt desconeixment sobre aquest procés, moltes dones ho viuen amb angoixa. Hi ha casos en què va lligat a problemes de salut mental perquè no s'accepten els canvis que implica.


Està clar que normalitzar la menopausa és la millor manera de trencar amb el seu estigma. I les primeres que han de parlar de la seva experiència són les dones, com la Cristina....

A la Cristina, la menopausa li va arribar als 50. Va ser un moment complicat perquè de sobte va començar a notar uns canvis en el seu cos, que van arribar pràcticament sense avisar i que passen factura en el dia a dia.

La Cristina reconeix que no tenia gaire informació sobre la menopausa. I per això justament, va començar a viure aquesta etapa de canvis amb la sensació de que s'havia fet vella.

Afortunadament, a dia d'avui, la seva percepció ha canviat. Ha après que és una etapa més que, si es viu de manera positiva, pot tenir inclús beneficis. I el millor consell a altres dones: tenir paciència, escoltar el propi cos i tenir clar que la menopausa no és cap malaltia, és un procés natural.


Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Reproducir
Directo Tiempo de Juego

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Escuchar