• Viernes, 26 de abril 2024
  • ABC

COPE

EDUCACIÓ

Neix una plataforma especialitzada en comunicació per a menors amb discapacitat sense llenguatge oral

AlfaSAAC és un projecte per a la creació d'una plataforma en línia en espanyol per a la formació, l'acompanyament, l'assessorament i la recerca en comunicació augmentativa.

Audio

La Linterna CatalunyaBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 17:23

A l'Estat espanyol hi ha més de quatre milions de persones amb discapacitat, dels quals un 30 % té necessitats de comunicació complexes. Aquest grup de més d'un milió de persones amb trastorns de desenvolupament —com ara paràlisi cerebral infantil, síndrome de Rett o trastorn de l'espectre autista, entre altres— no desenvolupa llenguatge oral i, per tant, necessita fer servir un sistema de comunicació alternatiu.

AlfaSAAC és un projecte per a la creació d'una plataforma en línia en espanyol per a la formació, l'acompanyament, l'assessorament i la recerca en comunicació augmentativa i alternativa i alfabetització de menors amb aquest problema. La iniciativa, liderada per Ruth Candela, psiquiatra i professora col·laboradora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC, és una dels vuit finalistes de l'SpinUOC, el programa d'emprenedoria de la UOC, impulsat per la plataforma Hubbik, que se celebrarà l'1 d'octubre.

La comunicació augmentativa i alternativa —encara molt poc difosa al nostre país— consisteix a utilitzar qualsevol modalitat de comunicació —excepte la parla— per expressar pensaments, necessitats, desitjos i idees, amb la particularitat que les persones no fan servir la seva pròpia veu, sinó altres mètodes, com ara sistemes pictogràfics, programaris específics, lectors oculars, etc.

«En els infants amb discapacitat que utilitzen aquesta mena de comunicació, l'adquisició del llenguatge i l'alfabetització requereixen una implantació altament especialitzada que necessita un gran suport, i nosaltres els volem acompanyar en aquest repte», explica Ruth Candela, màster en Neuropsicologia i actualment estudiant del màster universitari de Dificultats de l'Aprenentatge i Trastorns del Llenguatge. «Igual que la parla, aquest llenguatge alternatiu es constitueix en societat i aquests menors —a causa de les seves barreres físiques, motores, sensorials i comunicatives— tenen molt poques oportunitats per desenvolupar-lo», continua Candela.

L'objectiu d'AlfaSAAC és crear un espai perquè professionals i famílies de nens amb discapacitat aprenguin a comunicar-se amb ells i els puguin oferir les oportunitats necessàries per aprendre a llegir i escriure. Incorporarà grups de suport i formació especialitzada tant per a familiars com per a professionals, per saber avaluar i implantar les diferents estratègies i tecnologies d'ensenyament.

«El seu format en línia permetrà arribar a una gran quantitat de famílies i professionals, que es podran sentir acompanyats en el difícil recorregut de donar veu a les persones sense llenguatge oral», explica. A més de traslladar el coneixement generat en algunes universitats fora de les nostres fronteres, AlfaSAA també impulsarà el desenvolupament de la recerca en aquest camp, encara desconegut a l'Estat espanyol.

El projecte, que es troba en la fase de desenvolupament del web, és una iniciativa molt personal de Ruth Candela, juntament amb Ana Jacas, Ana Medina, Patricia Velasco i Beatriz Bellido, també impulsores de la plataforma, i en col·laboració amb la logopeda i psicòloga Begoña Lloréns, atès que totes cinc són mares d'infants amb trastorns de desenvolupament que, entre altres barreres, tenen una absència de llenguatge oral.

«La idea d'AlfaSAAC s'ha anat gestant a poc a poc, d'una manera molt natural, a mesura que hem anat trobant dificultats a l'hora d'ajudar els nostres fills i filles. És el que ens hauria agradat tenir des del principi», conclouen. AlfaSAAC ha estat guardonat pel seu objectiu emprenedor per Hyunday Motor Espanya, amb la iniciativa 'Tan gran com vulguis ser’, que busca donar visibilitat a projectes anònims que milloren la vida de les persones.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

La Linterna de la Iglesia - COPE.es

Irene Pozo

Reproducir
Directo La Linterna de la Iglesia - COPE.es

La Linterna de la Iglesia - COPE.es

Irene Pozo

Escuchar