Crida a la Solidaritat: El Banc dels Aliments de Lleida es Prepara per al Gran Recapte i Lluita contra el Malbaratament
L'entitat afronta la seva 17a edició del Gran Recapte (7 i 8 de novembre), l'acte més visible de la seva tasca, que, amb tot, és vital i ininterrompuda: garantir una alimentació digna per a tothom i combatre el malbaratament alimentari. Una responsabilitat que transcendeix les dates assenyalades.

Entrevista a COPE Lleida amb Teresa Farré, directora Banc Aliments de Lleida, i Xavier Vilimelis, voluntari, sobre el Gran Recapte
Lleida - Publicado el
5 min lectura15:14 min escucha
El Banc dels Aliments, més que un simple rebost, és un pilar fonamental en la lluita constant contra la pobresa alimentària i, alhora, contra el malbaratament d'aliments. Si bé és cert que la seva presència mediàtica es dispara amb l'arribada del Gran Recapte, que enguany se celebra el 7 i 8 de novembre, la seva feina es desplega en silenci, dia rere dia, durant tot l'any.
A l'entrevista a COPE Lleida amb Ricard Alvarez, aquesta realitat ha estat posada en relleu per la seva directora a Lleida, Teresa Farré, acompanyada per Xavier Vilimelis, un dels seus voluntaris, evidenciant la necessitat d'una atenció continuada per un problema tan vital com és el menjar.
"La nostra activitat és continuada i la fem durant tot l'any", subratlla Farré. Els objectius són clars i duals: reduir el malbaratament alimentari i lluitar contra la pobresa alimentària al nostre entorn. Una doble missió que no només busca omplir estómacs, sinó promoure una alimentació suficient, adequada i saludable, reconeixent l'impacte directe de la nutrició en la salut i l'estructura social.
"La nostra activitat és continuada i la fem durant tot l'any"
Directora del Banc dels Aliments a Lleida
El Banc dels Aliments de Lleida, actiu des del 2007 com a part d'un moviment que es va originar als Estats Units i s'ha estès a nivell mundial, es defineix com un gran rebost. No obstant això, a diferència d'un banc tradicional que guarda diners, aquí el menjar té un flux constant: entra i, amb sort, surt ràpidament. Aquesta fluïdesa és crucial, ja que els moments en què les prestatgeries es troben buides, com va passar abans de l'estiu, demostren la fragilitat de l'estoc i la dependència de les donacions.

Moments del Gran Recapte 2024
El Flux Constant d'Aliments: Més Enllà del Recapte
Com aconsegueix, doncs, aquesta entitat que el menjar flueixi constantment fora del període del Gran Recapte? La directora Farré explica que es nodreixen principalment de tres vies fonamentals. La primera i més constant és gràcies a la tasca incansable de voluntaris com en Xavier, que realitzen rutes diàries per supermercats. Aquests voluntaris recullen el que anomenen "mimbres": productes que estan al límit de la seva data de caducitat, tenen un envasat defectuós o una malformació estètica. Són aliments segurs i saludables que, tot i no ser aptes per a la venda comercial, són totalment vàlids per al consum. Aquesta acció no només proporciona menjar, sinó que ataca directament un dels grans problemes de la societat actual: l'excés de rebuig.
La segona via prové de compres directes finançades a través de subvencions i ajudes públiques. Finalment, les donacions d'empreses, un partit vital, complementen l'estoc. Es tracta d'empreses que donen productes derivats d'una previsió d'estocs massa elevada o que no poden sortir al comerç per qualsevol motiu. La suma de totes aquestes fonts permet al Banc dels Aliments actuar com a regulador, distribuint els aliments amb regularitat a la seva xarxa de 54 entitats. Aquesta regularitat és essencial, ja que les persones tenen necessitat de menjar cada dia, no només en èpoques concretes.

Moments del Gran Recapte 2024
El Voluntariat, Cor de l'Acció Social
El model de distribució és clar: el Banc dels Aliments és una entitat de segon nivell. Recull i emmagatzema, però el lliurament directe a les famílies es fa a través de la seva xarxa d'entitats col·laboradores, les quals s'encarreguen de garantir que la persona necessitada tingui una valoració prèvia dels serveis socials. Això assegura que l'ajuda arribi a qui realment ho necessita. Com a excepció, des del 2022, el Banc de Lleida gestiona el projecte propi Palet, un centre de distribució que sí que atén directament algunes persones.
Però darrere de tota aquesta infraestructura, hi ha una peça clau i humana: el voluntariat. Xavier Vilimelis, recentment jubilat, va decidir dedicar part del seu temps a aquesta causa. "Volia col·laborar amb algun tema de voluntariat i vaig triar el Banc dels Aliments", explica amb naturalitat. La seva feina, com la de molts, es desenvolupa en el magatzem, ajudant a preparar les comandes per a les entitats, o bé participant en les rutes de recollida de "mimbres".
"Volia col·laborar amb algun tema de voluntariat i vaig triar el Banc dels Aliments"
Voluntari del Banc dels Aliments a Lleida
La directora fa una crida a altres persones que, com en Xavier, només puguin dedicar un dia o unes hores a la setmana: "Benvingut sigui tots els voluntaris del perfil del Xavier." El compromís no ha de ser absolut, sinó continuat i sostenible per a la persona. La clau, segons Farré, és que el voluntari ha de tenir una experiència positiva, s'ho ha de passar bé i sentir-se involucrat, ja que és la millor forma de mantenir una xarxa solidària forta i motivada. A més, assegura que des del Banc s'encarreguen de fer una entrevista per tal d'assignar una tasca que encaixi amb el tarannà i les inquietuds de cada persona. .

Moments del Gran Recapte 2024
El Gran Recapte 2025: Donació en Persona i Digital
Amb les neveres de moltes famílies en joc, el Gran Recapte (7 i 8 de novembre) esdevé l'oportunitat d'una injecció massiva i vital d'aliments. Enguany, ja en la seva 17a edició, la mecànica és senzilla i poc intrusiva: els voluntaris estaran als principals supermercats oferint bosses de donació. El comprador fa la seva compra habitual, hi afegeix productes de primera necessitat (els voluntaris indiquen quins són els més adequats, prioritzant llegums, arròs i llet en pols, per la seva llarga conservació i equilibri nutricional, evitant productes peribles) i al sortir, l'entrega directament als voluntaris.
Per a aquells que no puguin acudir físicament, o prefereixin altres vies, el Banc dels Aliments ha ofert les opcions:
- Donació Econòmica Directa: A la caixa del supermercat.
- Donació Web: A través de la pàgina www.granrecapte.org.
- Donació per Bizum: Al codi 33596.
Voluntariat: També es pot apuntar a la web www.granrecapte.org per cedir unes hores de temps.
La directora i el voluntari tanquen la crida amb un missatge d'una contundència innegable: estem parlant d'un problema vital, l'alimentació. En una societat tecnològicament tan avançada, la duresa de no tenir per menjar és un problema que la societat no pot permetre's ignorar. El Gran Recapte és la demostració que l'acció solidària, ben organitzada, pot estirar aquests aliments al llarg del temps per arribar a la major part de persones possibles.



