Mor el Papa Francesc: el Bisbat de Lleida recorda el seu llegat de misericòrdia, renovació i inclusió

El Bisbe de Lleida expressa "profunda gratitud" pel pontificat de Francesc, destacant la seva humilitat, la lluita per la justícia social i la promoció d’una Església sinodal i oberta als marginats.

Ricard Álvarez

Lleida - Publicado el

2 min lectura

El món plora la pèrdua del Papa Francesc  

Amb "gran tristesa, però també amb profunda gratitud", el Bisbat de Lleida s’uneix al dol mundial per la mort del Papa Francesc, ocorreguda aquest dilluns 21 d’abril de 2025 als 88 anys a la Ciutat del Vaticà. Des del seu inici com a pontífex el 13 de març de 2013, Francesc va ser un "signe viu de misericòrdia, proximitat i renovació", no només per a l’Església catòlica, sinó per a tota la humanitat.  

"Que la seva ànima reposi en la pau del Senyor que tant va estimar i anunciar"

Salvador Giménez Valls

Bisbe de Lleida

Un pontífex que va revolucionar l’Església  

Jorge Mario Bergoglio, el primer papa jesuïta i llatinoamericà, deixa un llegat inesborrable amb la seva humilitat radical i la seva defensa dels pobres. El seu somriure, la seva paraula directa i la seva denúncia de les injustícies el van convertir en una "llum enmig de les tenebres" del segle XXI.

El seu pontificat es va caracteritzar per gestos trencadors: des de rentar els peus a presoners fins a trobar-se amb víctimes d’abusos dins l’Església. Va promoure una "Església en sortida", que abandonés les seves "seguretats" per arribar a les perifèries socials i existencials.

La gran aposta per la sinodalitat  

Un dels seus majors llegats és el Sínode sobre la Sinodalitat, un procés sense precedents per fer de l’Església un espai "més participatiu, escoltador i corresponsable". Aquest sínode, encara en marxa, ha implicat milions de fidels en un diàleg global sobre el futur del catolicisme.

Francesc no va veure la sinodalitat com una "moda", sinó com una manera essencial de viure l’Evangeli, basada en l’escolta i la inclusió. Aquesta visió ha marcat un abans i un després en la governança eclesiàstica.

L’alegria de l’Evangeli i l’Esperança en temps de crisi  

El pontífex va centrar la seva espiritualitat en la "alegria de l’Evangeli", concepte que va desenvolupar en la seva primera Exhortació Apostòlica, "Evangelii Gaudium". Aquesta alegria es va convertir en el fil conductor del seu missatge, especialment durant el Jubileu de l’Esperança (2025), que ell mateix va convocar per animar la humanitat a "aixecar la mirada" enmig de les crisis globals.

És especialment simbòlic que el papa hagi mort durant aquest any jubilar, com si fos un darrer missatge d’esperança als creients.

Lleida s’uneix al dol mundial  

El Bisbat de Lleida ha convidat els fidels a participar en celebracions litúrgiques en memòria del papa i a pregar pel futur de l’Església.  

Temas relacionados

Escucha en directo

En Directo COPE LLEIDA

COPE LLEIDA

Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera

Lunes a viernes de 06:00h a 13:00h

Programas

Último boletín

05:00H | 1 JUL 2025 | BOLETÍN

Boletines COPE
Tracking