L’Hospital Comarcal del Pallars comença a administrar quimioteràpia parenteral i evita 350 desplaçaments a Lleida
La consellera de Salut, Olga Pané, ha inaugurat el servei de quimioteràpia parenteral a l’Hospital Comarcal del Pallars, que evitarà uns 350 viatges anuals dels pacients a Lleida. Una quarantena de persones en seran beneficiàries directes.

La consellera de Salut, Olga Pané, ha visitat l'Hospital Comarcal del Pallars
Lleida - Publicado el
2 min lectura
La consellera de Salut, Olga Pané, ha visitat aquest dimarts l’Hospital Comarcal del Pallars per conèixer de primera mà el nou servei de quimioteràpia parenteral (endovenosa i subcutània), que començarà a administrar tractaments oncològics a uns 40 pacients de la zona. Fins ara, aquestes persones havien de desplaçar-se fins a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) de Lleida, un trajecte que suposava mínim tres hores anuals per pacient i llargues esperes.
Pané ha destacat que aquesta iniciativa millora la qualitat de vida dels malalts, especialment en una comarca amb pobles dispersos i comunicacions complicades. “Ara poden rebre el tractament més a prop de casa, amb la mateixa seguretat i eficàcia”, ha afirmat.
Un estalvi de temps i esforç per als pacients
Un dels afectats, Antonio Ruiz, veí de Tremp, ha explicat que abans havia de viatjar fins a tres cops al mes a Lleida per rebre quimioteràpia. “Eren 87 quilòmetres d’anada i una hora i quart, més el mateix de tornada”, ha detallat. A més, havia d’arribar a primera hora per fer-se analítiques i esperar els resultats abans de la sessió.
Ruiz ha valorat positivament el nou servei a Tremp: “He guanyat temps i evitat moltes hores de cotxe”. Tot i això, ha reconegut que el servei de taxis per a pacients oncològics funcionava bé.
Per als veïns d’altres pobles dels Pallars, com Sort o La Pobla de Segur, el canvi és encara més significatiu: passen de fer 160 quilòmetres (més de dues hores) anada i tornada a Lleida, a reduir el trajecte a la meitat.
Dues sales blanques per garantir la seguretat del tractament
Per oferir aquest servei, l’hospital ha habilitat dues sales blanques dins del Servei de Farmàcia:
- Una per a medicaments no perillosos, amb cabina de flux laminar horitzontal.
- Una altra per a fàrmacs antineoplàstics (perillosos), amb cabina de flux laminar vertical.
Aquestes instal·lacions asseguren que els tractaments es preparen en condicions estèrils i segures. A més, des de 2024, l’hospital ja administrava quimioteràpia oral a cinc pacients.
Xarxa sanitària consolidada a l’Alt Pirineu i Aran
La consellera ha recordat que, amb aquesta incorporació, la quimioteràpia parenteral ja està disponible als quatre hospitals de l’Alt Pirineu i Aran:
- Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell
- Espitau Val d’Aran
- Hospital de Cerdanya
- Hospital Comarcal del Pallars
El 2024, els tres primers centres van atendre 91 pacients amb quimioteràpia endovenosa i 49 amb oral. La coordinació amb l’HUAV de Lleida ha estat clau per implementar el servei a Tremp.
Un pas endavant en l’accessibilitat sanitària rural
La iniciativa no només redueix el desgast físic i emocional dels pacients, sinó que també descarrega els hospitals de referència. Eduard Sanjurjo, director assistencial de l’Hospital del Pallars, ha remarcat la qualitat i seguretat del nou servei, que representa un avanç en la descentralització de l’assistència oncològica.