• Miércoles, 06 de diciembre 2023
  • ABC

COPE

GESTIÓ DELS BOSCOS

Catalunya posa en marxa un projecte per produir fusta d'alta qualitat

Sectors com el de l'ebenisteria o la torneria han d'importar de l'estranger aquesta matèria primera de gran valor.

Audio

Migdia a COPE Catalunya i AndorraLleida

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 14:56

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) lidera un projecte per promoure la producció de fusta d'alt valor a Catalunya. Es tracta de les frondoses nobles, és a dir, espècies d'arbres que produeixen una fusta de característiques tècniques i estètiques excepcionals.

Alguns dels seus principals exponents són el roure, el castanyer o la noguera. A Catalunya, més d'un 90% d'aquesta fusta s'importa de l'estranger i la indústria que la fa servir, com l'ebenisteria, la torneria o la boteria, els costa molt trobar aquest producte de proximitat.

A Migdia de COPE Catalunya hem parlat amb l'investigador del CTFC Jaime Coello "el cultiu de frondoses és favorable ambientalment perquè contribueix a la diversificació del paisatge i dels ecosistemes."

Les frondoses productores de fusta d'alt valor són espècies d'arbres que poden produir fusta amb unes propietats estètiques i tècniques molt preuades. "Es tracta d'uns arbres força exclusius, ja que apareixen de forma esporàdica sobretot en boscos mixtos, on hi conviuen dues o més espècies. A Catalunya, hi ha més de 650.000 hectàrees de boscos mixtos i, en més o menys proporció, es poden trobar aquestes espècies d'alt valor. Tot i això, la pràctica totalitat –més d'un 90%- de la fusta d'aquestes espècies que es transforma a Catalunya prové d'altres països, principalment de l'Amèrica del Nord i l'est d'Europa." explica Coello.

Àrbres relativament escassos

Jaime Coello explica que, en condicions naturals, costa molt trobar aquestes espècies arbòries, ja que "són relativament escasses" i, a més, "aconseguir un tronc sense branques i de certa mida porta molt temps". Per això, des del Centre treballen per afavorir la plantació d'aquestes espècies en el marc del projecte europeu 'Life MixForChange', que té com a objectiu general contribuir a una major resiliència dels boscos mixtos mediterranis davant del canvi climàtic.

Coello detalla que hi ha diferents opcions per promoure aquest tipus de plantacions. D'una banda, es pot fer una plantació exclusiva d'aquestes espècies d'arbres en uns terrenys adequats, però també es pot fer una producció combinada. És a dir, es poden plantar fileres d'arbres d'aquestes espècies entremig o als marges dels camps agrícoles. Finalment, apunta Coello, també es poden promoure aquestes espècies a dins del bosc. "La gestió habitual dels boscos tendeix a fer productes de baix valor afegit, ja que es prioritza la quantitat per sobre la qualitat", relata.

A més, l'investigador del CTFC explica que el cultiu de frondoses nobles és favorable mediambientalment, ja que contribueix a la diversificació del paisatge i dels ecosistemes. En concret, Coello diu que aquests arbres "fixen carboni a terra, són un refugi per als ocells i la biodiversitat i, a més, fan un filtratge dels lixiviats agrícoles i redueixen la problemàtica dels purins". En conclusió, "s'aconsegueix un doble benefici, tant econòmic com ambiental i paisatgístic".
Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo 2

Directo Mediodía COPE

Mediodía COPE

Pilar García Muñiz

Escuchar
Directo TRECE Al Mediodía

TRECE Al Mediodía

Con Marco Chiazza y Lucía Crespo

Ver TRECE