COPE

ECONOMIA

Com beneficia als treballadors catalans la renovació dels ERTOs?

" Si al setembre la situació no ha acabat d'arrencar cal seguir amb els ERTO."

Audio

Migdia a COPE Catalunya i AndorraBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 15:19

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dijous en una reunió extraordinària la pròrroga dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) i la prestació per cessament d'activitat dels autònoms fins al 30 de setembre. S'apostat per un mecanisme que incentiva la reactivació laboral amb percentatges d'exempció de quotes de la Seguretat Social més alts que els treballadors suspesos.

Del total, s'estima que els empresaris s'estalviaran aproximadament 850 milions d'euros en exoneracions, que en aquesta renovació dels expedients tindran un model diferent.

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat del tema amb la Núria Gilgado, secretaria de política sindical d'UGT Catalunya "No es podia fer d'una altra forma, cal fer costat als treballadors i millorar la situació. Si al setembre la situació no ha acabat d'arrencar cal seguir amb els ERTO"

En el cas dels sectors ultraprotegits les exempcions de quotes seran del 95% en empreses amb menys de 50 treballadors i de 85% si en tenen més de 50. Pels empleats amb la feina suspesa, s'aplica un esquema decreixent d'exoneracions del 85% els tres mesos d'estiu i del 70% al setembre en les pimes. En cas de comptar amb més de 50 treballadors, les exempcions seran del 75% entre juny i agost i del 60% al setembre.

D'altra banda, els ERTO per limitació d'activitat també adopten el nou sistema d'exoneracions decreixents. En aquest cas, les empreses de menys de 50 treballadors s'estalviaran el 85% de les quotes de juny i juliol, el 75% de les d'agost i setembre. En cas de tenir més de 50 treballadors, els percentatges són 10 punts superiors.

Les empreses que vegin impedit el desenvolupament del seu negoci podran accedir un ERTO d'impediment, que tindran exempcions de quotes del 100% si tenen menys de 50 treballadors i del 90%, si són empreses més grans.

L'acord es va tancar aquest dimecres 'in extremis' amb els agents socials, just cinc dies abans que expirés la vigència dels ERTO, després d'una negociació complicada. El titular de Seguretat Social s'ha mostrat confiat que aquesta pot ser la darrera vegada que cal allargar aquest mecanisme perquè a l'octubre ja s'hagi recuperat la normalitat econòmica.Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

Mediodía COPE Fin de Semana

Con Iván Alonso

Reproducir
Directo Mediodía COPE Fin de Semana

Mediodía COPE Fin de Semana

Con Iván Alonso

Escuchar