COPE

Newsletters
Registrarme

BANC DELS ALIMENTS

Comença el gran recapte del banc dels aliments

Lentitat es marca lobjectiu daconseguir aliments per valor de 7 MEUR, la xifra més alta mai assolida.

Audio

Herrera a COPE CatalunyaBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 12:53

Els responsables del Banc d’Aliments han fet una crida a la població a mobilitzar-se de forma especial en la nova edició del Gran Recapte, que es celebrarà el 25 i el 26 de novembre, per poder fer front a l’actual context de crisi econòmica.

“Mai hem tingut una demanda més alta”, ha explicat el president de la Fundació del Banc dels Aliments, Lluís Fatjó, que ha atribuït a la inflació i a la crisi energètica un augment de la pobresa.

Fatjó ha precisat que segons les dades de l’Idescat, a Catalunya hi ha un 26% de persones sota el llindar de la pobresa i l’exclusió social, i que son aquestes persones les que no tenen el dret a l’alimentació garantit el 2023.

La inflació també afecta el Banc dels Aliments

A més, Fatjó ha explicat que la inflació també ha passat factura al propi Banc dels Aliments, que durant l’any rep donacions econòmiques amb les que compra productes bàsics.

L’increment dels preus d’aquests productes ha fet que s’hagi reduït en un 12% els quilos d’aliments que aporten. “El context actual de situació crítica es combina amb un moment també de dificultat pel Banc dels Aliments”., ha dit. Malgrat això, al llarg de l’any han repartit més de 19 milions de quilos d’ajuda.

En total, el Banc dels Aliments calcula que en els propers mesos la llista de persones a les que haurà d’ajudar s’enfilarà fins a les 250.000 persones, de les que 5.000 acudiran al servei per primera vegada. Aquesta xifra suposa que donen aliments a 30.000 persones més que abans de la pandèmia.

Bosco Fonts, el director del Banc dels Aliments, ha explicat que per això demanen en aquesta edició que la gent doni més que mai. “Si no, no podrem ni garantir l’ajuda que estem prestant ara”, ha afegit.

L’objectiu del Gran Recapte és recollir aliments per un valor de set milions d’euros, el que implicaria obtenir el doble que l’any passat, quan només es van recollir tres milions i mig d’euros, tot i que l’entitat ho atribueix al fet que va ser una edició en que només es va poder aportar mitjançant aportacions econòmiques.

L’edició del 2020 també va ser només d’aportació econòmica, però aquell any sí que es van aconseguir set milions, establint l’actual record de recaptació del Gran Recapte i que aquest any es vol imitar.

Aquest any es recupera l’edició mixta del Gran Recapte: es podran donar aliments a més de 300 establiments com supermercats, mercats municipals i petits comerços en els dos dies en què se celebrarà al temps que es podran fer aportacions econòmiques per transferència bancària o per Bizum.

Possible reducció de l’ajuda

  • Left6:No existe configuración de publicidad para el slot solicitado

Un escenari que el Banc d’Aliments no descarta és que el nombre de persones que necessita aliments segueixi creixent i que el seu estoc no sigui suficient per donar les quantitats d’aliments bàsics que donen actualment. “Ara donem quatre litres de llet per persona a la setmana. Però per mantenir-nos així ens cal un milió de litres a la setmana.

Si en algun moment no tenim aquesta xifra o hi ha més gent a qui hem d’assistir, haurem de reduir la quantitat. Donarem tres litres o dos”, ha explicat Bosco Fonts. “El nivell d’alarma que tenim és que les persones a les que estem ajudant actualment s’han de plantejar si la setmana que ve podran tenir aliments per a ells i les seves famílies”, ha completat el director del Banc dels Aliments.

A Herrera a COPE Catalunya hem parlat amb el director de la fundació Banc dels Aliments, Bosco Fonts (àudio).Escucha en directo COPE, la radio de los comunicadores mejor valorados. Si lo deseas puedes bajarte la aplicación de COPE para iOS (iPhone) y Android.

Y recuerda, en COPE encontrarás el mejor análisis sobre la actualidad, las claves de nuestros comunicadores para entender todo lo que te rodea, las mejores historias, el entretenimiento y, sobre todo, aquellos sonidos que no puedes encontrar en ningún otro lado.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

Directo La Noche

La Noche

Con Beatriz Pérez Otín

Escuchar