• Lunes, 13 de mayo 2024
  • ABC

COPE

Noticias

El Mirall ofereix un llibre d’homenatge al bisbe Carrera i presenta la Fundació Mans a les Mans

Hi intervenen Jordi Breu, president del Memorial que custodia el llegat del qui va ser auxiliar de Barcelona, i Neus Cerdà, directora de lentitat educativa de Sants-Montjuïc

Audio

Tiempo de lectura: 5'Actualizado 08:33

El programa ‘El Mirall’ de COPE Catalunya (783 AM, d’Ona Mitja) ha parlat aquest divendres 5 d’abril, dins l’octava de Pasqua, sobre un nou llibre titulat ‘Mireu els lliris del camp: bisbe Joan Carrera, un testimoniatge de fe’ i sobre la Fundació Mans a les Mans, una entitat que compleix 20 anys ajudant infants i joves en situació de necessitat educativa al districte barceloní de Sants-Montjuïc. Ha estat en una taula de testimonis amb la participació de Jordi Breu, president del Memorial Bisbe Joan Carrera, i de Neus Cerdà, directora de la Fundació Mans a les Mans. Jordi Breu ha explicat que la miscel·lània dedicada al bisbe Carrera “és un llibre que va néixer del record al pastor quan es van complir 15 anys de la seva mort, moment en què el memorial es va plantejar que moltes persones que el van conèixer escrivissin sobre ell”. Ha recordat igualment que “molts el van conèixer com a rector i després com a bisbe”, i ha destacat que Joan Carrera “tenia dos elements molt importants: els mitjans de comunicació i l’estima a Catalunya i a la seva cultura i la seva societat”.

El president del Memorial Bisbe Joan Carrera ha recordat que el prelat “va néixer a Cornellà de Llobregat (el 12 de maig de 1930) i va anar a viure de seguida a Sant Feliu després de perdre el seu pare quan era molt petit, i va ser en aquesta ciutat on va sentir la vocació al sacerdoci”. Breu ha comentat, a més, que “el mestratge del bisbe Joan encara és present, com s’ha vist en aquest llibre, amb el qual s’ha volgut que el seu tarannà continuï expressant-se, des de la frase del títol, en què es mostra que ell es va abandonar a les mans de Déu”. D’altra banda, ha recordat que “el llibre es pot adquirir a l’acte de presentació i després, al Centre de Pastoral Litúrgica i en algunes llibreries”. Jordi Breu ha apuntat que, amb aquest llibre, “s’ha descobert que Carrera era aquell bisbe que feia de rector i tornava després a aquell rector quan era bisbe”. En un altre moment, ha dit que el pastor “tenia molta pau i no rebutjava mai cap proposta d’anar als mitjans de comunicació, perquè escoltava molt i sovint oferia una frase per seguir el camí que calia”. A més, Breu ha explicat que el bisbe “va arribar a la parròquia de Sant Isidre de l’Hospitalet el 1976”, quan ell era “un escolanet, ben jove”. Igualment ha recordat que “el primer que va fer com a bisbe va ser batejar” el seu fill, cosa que “té un gran impacte familiar”.

Pel que fa a la presentació del llibre, dijous 11 d’abril a les 18.30h a l’església de Sant Pau del Camp de Barcelona, Jordi Breu ha anunciat que, per participar en l’acte, “s’han buscat persones que van conèixer el bisbe, entre elles el prevere Jaume Aymar, els periodistes Antoni Bassas i Marcel·lí Joan i també Eduard Fornés, creador de l’Editorial Mediterrània i amic personal de Joan Carrera”. També ha confirmat que “s’espera la presència de l’expresident Jordi Pujol, el cardenal Lluís Martínez Sistach, els actuals bisbes auxiliars de Barcelona i altres amics que poden fer que sigui un record intens i vivencial del bisbe Joan”.

Ajuda a infants amb necessitats educatives

En la segona part del col·loqui, la directora de la Fundació Mans a les Mans, Neus Cerdà, ha explicat que l’entitat “és una oportunitat molt maca per a molts infants, adolescents i famílies que viuen a la Marina”. També ha dit que “va néixer ara fa 20 anys per iniciativa de la parròquia de la Mare de Déu del Port, on el sacerdot Josep Hortet i moltes persones que van impulsar una fundació per intentar mantenir tot el llegat que va deixar l’Esplai el Submarí de Port, que es dedicava a treballar amb la canalla d’aquella zona en moments molt complexos”. Cerdà, sobre l’educació actual, ha aclarit que “estem en un moment en què fallen moltes coses de l’educació i de la societat, perquè molta gent es troba en el llindar de la pobresa, i això afecta els més petits”.

La directora de la Fundació Mans a les Mans ha comentat que l’entitat “sorgeix en un barri preciós, molt poc conegut, perquè queda al darrere de la muntanya de Montjuïc, i amb molta història”. Neus Cerdà ha recordat que “els anys 80 havien estat molt durs, i el naixement de la fundació recull el llegat de l’esplai l’any 2004”. D’altra banda, ha comentat que “l’entitat pretén que tothom tingui les mateixes oportunitats”, alhora que ha afegit que “té molt clar que a la nostra societat no tothom té el mateix accés a l’educació”. Cerdà ha subratllat que l’associació “se centra en nens de 5 a 14 anys, en adolescents i joves de 14 a 22 i en les seves famílies”. Igualment ha dit que “molts nens i nenes no tenen l’oportunitat de seguir estudiant”. La directora de la fundació ha explicat que “es troba en un local que és un regal, perquè era una antiga escola, en un entorn, el de la parròquia de la Mare de Déu de Port, on l’educació era molt important, per exemple amb escoles parroquials molt importants”.

  • Left6:No existe configuración de publicidad para el slot solicitado

Neus Cerdà ha dit que “Josep Hortet va aconseguir que, a la parròquia, continués un projecte educatiu i de desenvolupament en un local, que és l’actual, al carrer Foc número 100, des d’on s’actua amb escoles, centres de salut i altres llocs”. Ha revelat que “cada tarda hi ha a l’entitat entre 120 i 130 infants i joves diferents”, i que, a més, “estan també en marxa projectes de matins, amb unes 40 criatures, i anualment passen uns 290 infants i joves en total”. Finalment ha confirmat que, amb l’entitat, “es pot col·laborar des del voluntariat, posant-hi mans, però també econòmicament amb donatius”. Encara ha anunciat un concert solidari per al 5 de maig a les 18.00h al Palau de la Música Catalana pel 20è aniversari”. Tota la informació es pot trobar al web mansalesmans.eu.

Reflexió i actualitat

Aquesta edició del programa ‘El Mirall’ ha començat amb una reflexió sobre la Jornada per la Família la Vida que l'arxidiòcesi de Barcelona celebra aquest diumenge 7 d'abril, vigília de la commemoració, a partir de les 9 del matí a l'escola Maristes-la Immaculada (carrer València, 370 de la capital catalana), amb activitats per a les famílies. Després de la taula de testimonis i ja en els instants finals, hem compartit la cançó 'El Crist ha ressuscitat', un tema de Matt Maher amb què el grup Worship.cat ens ambienta aquest diumenge II de Pasqua, dins l'octava que és la gran solemnitat de la Resurrecció: https://www.youtube.com/watch?v=YieK8qKmMrI

Igualment hem compartit uns apunts d'actualitat sobre aquests temes: el lliurament dels Premis Crítica Serra d'Or 2024 aquest dimecres a Barcelona, un recés de Pasqua que dirigeix el franciscà Francesc Sánchez aquest diumenge a partir de les 10 del matí a la Casa Betània de Cornellà de Llobregat, la mort aquesta setmana del fotoperiodista social Joan Guerrero i la celebració de la Festa de la Divina Misericòrdia aquest 7 d'abril a Barcelona amb exposició del Santíssim a les 14.00h i Eucaristia a les 18.00h presidida pel cardenal Joan Josep Omella. Tot això i una mica més ha completat el programa en una nova edició del Mirall, com sempre els divendres a les 13.33 hores a COPE Catalunya i Andorra (783 AM, Ona Mitja).


Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo