• Miércoles, 01 de mayo 2024
  • ABC

COPE

COVID PERSISTENT

La Covid persistent afecta a les decisions del cervell

En la COVID-19 persistent, les seqüeles emocionals i cognitives afecten el sistema nerviós. En l'escorça cerebral s'ha vist que afecta zones prefrontals i perietals.

Audio

Migdia a COPE CatalunyaBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 13:32

La COVID-19 contínua present en el nostre dia a dia. Segons estimacions, un 6,8% de totes les infeccions de la COVID-19 acaben sent persistents i un 15,2% dels pacients amb infecció simptomàtica també ho desenvolupen.

A més, entre 1 de cada 5 persones té algun símptoma després de 5 setmanes de la infecció i 1 de cada 10 té algun símptoma després de 12 setmanes.

La COVID persistent o ‘Long COVID’ es caracteritza per la persistència dels seus símptomes setmanes o mesos després de la infecció inicial o per l'aparició dels símptomes després d'un temps sense ells.

A més, l'aparició no està relacionada amb la gravetat de la infecció inicial i pot afectar tant pacients lleus com a pacients greus hospitalitzats.

Els principals símptomes són físics i psicològics, destacant aquests últims, amb l'ansietat, depressió, falta de control, problemes de concentració i de presa de decisions, sensació de bloqueig, fatiga o alteració del somni, entre altres.

En estadis més greus, la COVID persistent també pot afectar el funcionament de diferents regions de l'escorça cerebral, fonamentalment en regions frontals i parietals.

“Els símptomes de la COVID-19 persistent poden fluctuar o persistir en el temps, provocar limitacions funcionals del pacient i a més empitjorar quan desenvolupem activitats físiques o mentals. A més, les seqüeles emocionals i cognitives de la COVID-19 afecten el nostre sistema nerviós.

En l'escorça s'ha vist que afecta zones prefrontals, parietals i també alteracions en àrees sensorials i motores. Això pot redundar negativament en el funcionament cognitiu, afectant funcions com les executives, l'atenció o el funcionament sensoriomotor,”, detalla el tècnic de la Unitat de Neuroestimulacióni Neuroimatge de l'Institut Brain 360, el Dr. Javier Vázquez

Per què apareix la COVID persistent?

No es coneix molt bé el mecanisme que el desencadena, encara que hi ha tres hipòtesis principals:

-El virus es manté en l'organisme, originant una infecció latent o crònica.

-La infecció desencadena una tempesta inflamatòria, generant una resposta immunitària inflamatòria tardana.

  • Left6:No existe configuración de publicidad para el slot solicitado

-L'existència d'autoanticossos, alterant la funció immunològica.

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat amb el tècnic de la unitat de neuromodulació de l'institut Brain360, Doctor Javier Vázquez (àudio).



Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

La Tarde

Pilar Cisneros y Fernando de Haro.

Reproducir
Directo La Tarde

La Tarde

Pilar Cisneros y Fernando de Haro.

Escuchar