• Viernes, 26 de abril 2024
  • ABC

COPE

ECONOMIA

Per què es dispara el preu de la llum? Què podem fer per no tenir una despesa massa elevada?

"La Comissió Nacional del Mercat de Valors, teòricament, és l'encarregada de que els preus no tinguin aquestes pujades tan oportunes".

Audio

La Linterna CatalunyaBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 10:30

El preu de l'electricitat ha assolit uns rècords en preu mai vistos. L'estructura del sector és la següent: les empreses comercialitzadores són les mateixes que les distribuïdores, l'Estat intervé en el sector i la configuració de la factura final depèn de múltiples elements. Tenint en compte aquest funcionament, només un canvi estructural del sector que passi per trencar la situació de monopoli de les companyies i una aposta clara per les energies renovables pot ser el punt de partida del camí cap a la solució.

A La Linterna Catalunya hem parlat amb Arantxa Goneaga, professora col.laboradora dels estuids de dret de la UOC "Un dels problemes és que la gent no llegeix la lletra petita dels contractes i és aquí on està el parany. Cal fomentar aquesta cultura" explica Goneaga "la Comissió Nacional del Mercat de Valors, teòricament, és l'encarregada de que els preus no tinguin aquestes pujades tan oportunes"


Com es configura el rebut de la llum?

Aproximadament el 35% del que cobren les companyies elèctriques correspon al preu que les comercialitzadores paguen al mercat majorista d'electricitat, mercat que funciona segons subhasta. El funcionament de la subhasta també és característic: es fa una previsió del consum per franges horàries de l'endemà. Per cada hora es cobreix la demanda amb les ofertes més barates, però el preu de la tecnologia més cara és el que decideix l'import final.

El 26% són impostos –5% de l'electricitat i 21% d'IVA– i el 40% restant és el peatge, concepte que inclou el transport, la distribució, els incentius a les energies renovables i l'amortització del dèficit de tarifa. Aquest percentatge el fixa l'Estat.


La tarifa personalitzada pot encarir el rebut un 26%

Actualment, el petit consumidor pot triar entre tres tipus de facturació: preu voluntari del petit consumidor (PVPC), preu regulat i oferta personalitzada. Segons l'estudi comparatiu de FACUA sobre les tarifes de lliure mercat, aquesta última opció, tot i que és personalitzada, pot encarir el rebut fins a un 26,2%.

Tot i que el mercat s'ha liberalitzat progressivament, l'Estat ha mantingut un grau de regulació del sistema perquè es tracta d'un sector estratègic. FACUA denuncia que no existeix la competència entre distribuïdores que es va prometre amb la liberalització. A més, també demana que s'apliqui l'IVA reduït i no pas el tipus normal del 21%.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

Directo Poniendo las Calles

Poniendo las Calles

Con "El Pulpo"

Escuchar