COPE

EGIPTOLOGIA

El museu Egipci de Barcelona mostra la col·lecció egípcia privada més important del Món

L'entitat ha descobert les restes d'un temple faraònic construït durant el regnat de Ptolemeu I (304-284 a. C.).

Audio

Migdia a COPE Catalunya i AndorraBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 14:47

Durant les dues últimes campanyes d'excavació (2019/2020) s'han recuperat 60 enormes blocs de pedra que mostren diversos elements arquitectònics, bells frisos decoratius i importants textos en escriptura jeroglífica.

Entre aquests textos destaca la presència de dos cartutxos que contenen el nom del faraó Ptolemeu I i una inscripció que aporta valuosa informació sobre la fundació del tremp, el seu nom i els déus al fet que anava dedicat.

Es tracta d'un conjunt de materials que permetran plantejar una proposta de reconstrucció hipotètica del temple que fa dos mil anys es va erigir a la ciutat egípcia de Hut-nesut, antic nom de l'actual Sharuna.

A Migdia a COPE Catalunya i Andorra hem parlat amb el Lluís Manuel Gonzálvez arqueòleg del museu egípci de Barcelona "s'han trobat 60 blocs que corresponen a les quatre files superiors de les 13 que hauria tingut el temple. Estan fets de pedra calcària i pesen 500kg cadascun. En ells estan esculpides figures de divinitats i jeroglífics, que expliquen els déus als qui està dedicat el temple i de la seva història. Ara com ara, els arqueòlegs han pogut saber que el fris estava dedicat a Hathor, deessa de l'alegria, la maternitat, i l'amor." ens explica l'arqueòleg.

Excepcionalment ben conservats

Les restes estan molt ben conservades. Cóm és possible?. El conservador del museu egipci de Barcelona ens ho explica "El motiu de la seva bona conservació és que el temple va ser desmuntat pels cristians i per a convertir-lo en una església. Com no era coherent mostrar la simbologia esculpida en els blocs, els blocs es van col·locar en els fonaments de l'església, baix terra, de manera que van romandre ocults." confirma Gonzálvez.

Ptolemeu I va néixer a Macedònia l'any 367 a. C. i va morir a Alexandria el 283 a. C. Va ser un general d'Alejandro Magno i durant 29 anys va ser faraó d'Egipte. Va fundar de dinastia ptolemaica que governaria durant gairebé tres segles l'Egipte hel·lenístic. L'última governant de la seva dinastia va ser la famosa Cleopatra VII.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo 3

Tiempo de Juego: Resumen

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Reproducir
Directo Tiempo de Juego: Resumen

Tiempo de Juego: Resumen

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Escuchar
Directo En Mediodía: El Espejo Fin de Semana

En Mediodía: El Espejo Fin de Semana

Con Álvaro Real

Escuchar
Directo TRECE en salida: 'Periferias'

TRECE en salida: 'Periferias'

Con Ana Medina

Ver TRECE