• Jueves, 25 de abril 2024
  • ABC

COPE

PROGRAMES

Migdia a COPE Catalunya i Andorra

Programa del 26 d'abril del 2021.

Audio

Migdia a COPE Catalunya i AndorraBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 14:30

Avui hem tractat els següents temes:

-Tallers de cuina a Salt per ajudar els infants en risc d'exclusió

Ajudar a nens que poden estar en risc d'exclusió és una qüestió essencial de cara al futur i no només d'ells sinó també de la societat. Parlem d'una de les iniciatives que ajuden aquests menors i es tracta dels diversos tallers de cuina que s'estan impulsant i que es desenvolupen de forma online amb nens del casal d'infants de Salt. Tenim el telèfon a una de les voluntàries la Cristina Castelló.

-Com comença aquesta iniciativa d'ajuda?

Amb el programa de voluntaris de CaixaBank i de l'associació de personal, estem fent sempre moltes activitats d'aquest tipus de famílies vulnerables i nens en risc d'exclusió. Vam veure convenient que amb tot el tema del confinament i el coronavirus que havíem de buscar un altre via perquè aquests nens poguessin seguir fent activitats i també una mica de normalitat.

-Obrir Girona. Un assaig clínic per tenir més eines en la lluita contra la Covid

Un dels objectius urgents és que l'economia comenci a bategar en tots els sectors. Avui ens concentrem en el sector de l'hostaleria que és un dels més s'ha vist afectat. Començarà amb una nova iniciativa que es diu "Obrir Girona" i s'engegarà amb sopars en sis restaurants amb un aforament del 80%. Parlem amb el senyor Josep Carreras, president de l'associació de l'hostaleria de Girona.

-El canvi climàtic altera el batec de llacs i embassaments

Cada primavera, mentre prats i boscos desperten de forma evident de la letargia hivernal, els llacs i embassaments pateixen una transformació invisible amb conseqüències cabdals per a tots els usos de l’aigua: les seves aigües superficials s'escalfen i en poques setmanes seran tan calentes i hauran perdut tanta densitat que ja no podran barrejar-se amb l’aigua freda del fons.

A Migdia a COPE Catalunya hem parlat amb Rafa Marcé, investigador de l'ICRA «Cada any l’aigua dels llacs i embassaments s’estratifica durant la primavera i l’estiu», explica Marcé. «Això pot semblar un fet anecdòtic, però en realitat tot el funcionament de l’ecosistema i tots els usos que fem de l’aigua estan adaptats a la periodicitat d’aquest fenomen.

-¿De dónde surge el refrán ‘Dar una de cal y otra de arena’?

Se utiliza el refrán ‘Dar una de cal y otra de arena’ para referirse a la equidad que se produce en ciertas cosas recibiendo/dando algo positivo y algo, previsiblemente, negativo en un asunto que hace que el resultado sea el idóneo o, dicho de otra manera, para que algo tenga un final perfecto nos tienen que ocurrir cosas buenas y cosas malas.

  • Left6:No existe configuración de publicidad para el slot solicitado

Pero, entre la ‘cal’ y la ‘arena’ ¿cuál se supone que es la positiva y cuál la negativa? A simple vista todos pensaríamos que a la cal le correspondería la parte negativa (al tratarse de un óxido cálcico y altamente corrosivo) y a la arena la parte buena. Pero originalmente no se les asignaba esos roles a dichos materiales cuando surgió el refrán.




Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

La Tarde

Pilar Cisneros y Fernando de Haro.

Reproducir
Directo La Tarde

La Tarde

Pilar Cisneros y Fernando de Haro.

Escuchar