COPE

TRASTORNS ALIMENTARIS

L’estiu, una època de detecció i augment dels Trastorns de Conducta Alimentaria

Es detecta que en els últims 4 anys els TCA s’han vist incrementats un 15%en menors de 12 anys.

Audio

Migdia a COPE CatalunyaBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 15:23

L’arribada de l’estiu és un moment esperat per tots, però per aquelles persones que pateixen un Trastorn de la Conducta Alimentaria pot arribar a ser un moment temut.

Míriam Sánchez, psicòloga clínica d’Ita , explica que “a l’estiu hi ha una major exposició del cos a la vista dels altres, en una persona insatisfeta amb el seu cos, en major o menor mesura, això li causarà temor."

Els estereotips socials d’haver d’estar “a punt” per l’estiu, l’inici de moltes dietes quan l’estiu s’apropa no ajuda a les persones amb un TCA, ja que contribueixen a estar molt més focalitzades en el seu cos. "Tot això, acompanyat d’altres factors poden ser un motiu desencadenant en l’inici d’un trastorn alimentari”.

Fundació ITA assenyala que a l’estiu les consultes de TCA augmenten un 25%. L’INE assenyala que un 3,54% de les dones d’edat adulta tenen un pes insuficient, percentatge que es veu incrementat fins al 14% en menors.

Tot i que el pes és un dels indicadors més fàcils de detectar, hi ha altres dificultats que al ser menys “visibles” poden passar desapercebudes. Míriam Sánchez assenyala que “la falta d’estructura, horaris i activitats preestablertes són a vegades situacions difícils de gestionar per les persones que pateixen un TCA. Tenir la necessitat d’estar contínuament realitzant activitats útils pot suposar un problema per les persones amb un perfil perfeccionista i autoexigent en època estival”.

L’estiu pot servir per poder detectar a casa que algú proper a nosaltres està patint un TCA. Canvis en la dieta, en la seva rutina d’esport, preocupació excessiva per la seva imatge, no voler fer plans que impliquin anar a la platja o piscina, evitar menjar en família; són alguns indicadors que poden assenyalar un TCA.

Els TCA són greus malalties mentals que afecten la salut física i psicològica del pacient que els pateix. A Catalunya, 28.000 joves pateixen anorèxia i bulímia.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera y Jon Uriarte

Reproducir
Directo Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera y Jon Uriarte

Escuchar