• Viernes, 19 de abril 2024
  • ABC

COPE

ENOLOGIA

Identifiquen 22 varietats de raïm a Calonge, 11 d'elles desconegudes

El manteniment de tècniques tradicionals a l'hora d'empeltar vinyes facilita la diversitat.

Audio

Herrera a COPE Catalunya i AndorraGirona

Tiempo de lectura: 3'Actualizado 19:59

Un estudi realitzat per la universitat de La Rioja i finançat per l'ajuntament de Calonge i la càtedra de gastronomia cultura i turisme de la universitat de Girona, ha identificat 22 varietats de raïm a Calonge on 11 d'elles són desconegudes.

Parlarem amb la Maria Dolors Vidal experta en turisme cultural i professora de la història d'art de la universitat de Girona.

És normal trobar 11 noves varietats de raïm?

El nostre territori és molt ric en general i s'ha produït una situació interessant perquè els pagesos de Calonge i Sant Antoni són uns pagesos que estan molt ben organitzats hi han treballat d'una manera atípica. L'origen d'aquesta situació l'hauríem de colocar els anys 60 - 80 quan es produeix una homogeneïtzació molt forta en la qualitat on es van creant prototips de tota mena. Els pagesos de Calonge organitzats a la seva manera treballen d'una manera molt tradicional on entenen la riquesa del que tenen entre les mans. Els de La Rioja tenen una mena d'arxiu en el qual cataloguen la vinya que hi ha al territori juntament amb l'organisme nacional que s'ocupa de la recerca.

Això va començar el 2019 on es va treure tot aquest material i es va començar a estudiar la genètica comparant-lo amb les varietats que tenen catalogades.

El raïm també pot anar mutant?

No, això és un treball que afecta el pagès durant centenars d'anys on treballa pautant totes les característiques del vi on es produeixen varietats noves en canvi el sistema contemporani es planta tot igual.

A l'hora de fer la verema als pagesos ho poden distingir?

El fet de que hagin creat una cooperativa on es barreja tot el vi on cadascú veu la seva producció, tenen uns clients que els hi agrada aquest tipus de vi de Calonge.

Les vinyes de Calonge tenen un patrimoni genètic únic a Europa. En poc més de 160 hectàrees els científics han trobat que hi ha 22 varietats de raïm diferents.

A més, 11 d'elles eren desconegudes fins a dia d'avui. Així ho determina un estudi de la Universitat de la Rioja que ha encarregat la Fundació Remença XXI i ha finançat la càtedra de la UdG de Gastronomia, Cultura i Turisme i l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni.

En aquest estudi, dos investigadors de la Universitat de La Rioja han analitzat part dels ceps que els productors assenyalaven com a "diferents" de la resta. Pedro José Balda és un dels autors de l'estudi i remarca que hi ha un "potencial enorme" entre les vinyes de Calonge que caldrà analitzar més a fons.

De fet, Balda ha apuntat que en 30 anys d'estudis entre les més de 60.000 hectàrees de vinyes de La Rioja només han permès trobar tres varietats desconegudes de raïm. Aquí, en poques hores de treball de camp i només 160 hectàrees, n'hi havia onze.

Pedro José Balda ha detallat que aquesta àmplia varietat de tipus de raïm ajuda a tenir "més capacitat de resposta" davant de diversos reptes com ara futures plagues o adaptacions al canvi climàtic. Balda ha recordat que en els últims anys la industrialització ha arribat a moltes vinyes i això ha afectat la biodiversitat en la varietat de raïm.

Mantenir les varietats al llarg del temps

De fet, en molts casos s'han arrencat els ceps antics per plantar-hi una varietat concreta. Pel president de Remença XXI, Lluís Molla, això és una "barbaritat" ja que es perd la singularitat del territori per importar-hi un gust concret.

Per això el president de la fundació s'ha mostrat reticent a aquestes noves tendències i en les seves vinyes manté els mètodes de treball tradicionals.

Molla ha assegurat que tots els ceps que hi ha a la seva vinya els ha empeltat personalment, perquè és com s'ha fet tota la vida. "Nosaltres no hem comprat ni comprarem mai ceps en un viver", ha afirmat taxatiu.

El motiu que fa que Calonge mantingui tantes varietats diferents és que des de fa molts anys els viticultors de Calonge han tingut la sensibilitat per preservar el territori. "Quan veiem que hi ha una varietat diferent, la plantem perquè no volem que es perdi", ha assegurat el president de Remencça XXI.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

Directo Poniendo las Calles

Poniendo las Calles

Con "El Pulpo"

Escuchar