COPE

CURIOSIDADES

D'on surt l'expressió “no me vengas con pamplinas”?

Etimològicament el terme falòrnia prové del llatí vulgar "papaverina" i aquest del llatí "papiver", el significat del qual era "rosella".

Audio

Migdia a COPE Catalunya i AndorraBarcelona

Tiempo de lectura: 1'Actualizado 15:08

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les tres curiositats escollides per avui:

-D'on surt l'expressió “no me vengas con pamplinas”?

No es té constància de quan es va originar l'expressió ’No em vinguis amb falòrnies’, però sí que se sap que en l'Edat mitjana ja era usat el terme falòrnies com a referència a les coses sense importància.

-D'on ve el terme "zarandear"?

El terme el rebem de l'àrab hispànic ‘sarand’ i a aquest va arribar del persa (escrit d'idèntica manera) i que feia referència a un sedàs o tamís, que és l'instrument utilitzat des de l'antiguitat per a tamisar la farina o separar les impureses del gra i els llegums (entre altres utilitats), donant com a origen el vocable ‘zaranda’ (una altra manera de cridar al tamís).

-A quina temperatura es congela una beguda alcohòlica?

Perquè un d'això licors pogués arribar a congelar-se necessitaríem una temperatura mínima de -45° i el nostre congelador sol tenir (per norma) una temperatura que no baixa dels 18° o 20°, motiu pel qual és pràcticament impossible aconseguir congelar una beguda alcohòlica.

Escolta com Alfred López ens explica amb detall aquestes històries en l'àudio.


Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Reproducir
Directo Tiempo de Juego

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Escuchar