• Martes, 16 de abril 2024
  • ABC

COPE

CURIOSITATS

D'on ve l'expressió "De aquellos polvos estos lodos"?

El divulgador científic Alfred López ens ho explica tot a l'àudio.

Audio

Migdia a COPE CatalunyaBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 13:54

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.

Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les curiositats escollides per avui:


-D'on ve l'expressió "De aquellos polvos estos lodos"?

Es tracta d'una expressió que té una antiguitat mínima de sis-cents anys, pel fet que les primeres constàncies escrites daten de mitjan segle XV, apareixent esmentada en l'obra ‘Refranys que diuen les velles darrere del foc’ d'Íñigo López de Mendoza i de la Vega (marquès de Santillana), en la forma ‘con estos poluos es fizieron estos lodos’ i, podent observar, que amb el pas del temps s'ha anat transformant la locució.


-D'on sorgeix dir ‘Llibre d'Or’ a l'exemplar on es recullen les signatures de visitants il·lustres?

Va ser concretament a partir de l'any 1315 quan el Maggior Consiglio (Consell Major), l'òrgan polític més alt de la república va decidir crear un registre en el qual introduir el nom, títol i possessions de tots els membres de la noblesa veneciana, sent batejat aquest exemplar com a ‘Llibre d’oro della nobiltà italiana’.


-Sabies que antigament s'utilitzava el terme ‘gayo’ per a referir-se a una ‘persona alegre’?

El terme ‘gayo’ va ser, durant diversos segles, la forma amb la qual es va denominar a una persona alegre, gojosa i vistosa, i així era recollit en el Tresor de la llengua castellana o espanyola de Sebastián de Covarrubias, publicat en 1611.

  • Left6:No existe configuración de publicidad para el slot solicitado

Aquests vocables res tenen a veure a l'origen amb l'ocell galliforme mascle (gall).



Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo 3

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Juanma Castaño

Reproducir
Directo Tiempo de Juego

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Juanma Castaño

Escuchar
Directo TRECE al día

TRECE al día

Con José Luis Pérez y Lucía Crespo

Ver TRECE