COPE

Newsletters
Registrarme

CURIOSITATS

El curiós origen del terme "carné"

El terme "carnet", la qual ens va arribar des del francès "carnet" i que feia referència a un petit quadern de butxaca.

Audio

Migdia a COPE CatalunyaBarcelona

Tiempo de lectura: 1'Actualizado 13:45

Cada dilluns a Migdia a COPE Catalunya i Andorra, Alfred López, divulgador científic i autor de la saga de llibres sobre curiositats "Ya está el listo que todo lo sabe" entre altres, ens fa una mica més savis en donar resposta a aquestes preguntes, enigmes o orígens etimològics de les paraules que utilitzem.


Alfred és una d'aquestes persones curioses que ha dedicat gairebé tota la seva vida a buscar resposta a les incògnites que s'anava plantejant. Algunes per un camí fàcil i altres no tant però totes han obtingut una resposta satisfactòria, interessant i curiosa que ha anat plasmant en tots i cadascun dels seus llibres.

Aquestes són les curiositats escollides per avui:


-El curiós origen del terme carnet

el término ‘carné’, la cual nos llegó desde el francés ‘carnet’ y que hacía referencia a un pequeño cuaderno de bolsillo que solía llevarse encima para realizar apuntes. Este cuaderno no era más que una hoja con cuatro pliegues.

El idioma francés recibió el vocablo desde el latín ‘quaternio’ (cuaderno) y éste de ‘quater’ (cuatro veces).


-El curiós motiu de cridar ‘pulóver’ a una certa mena de suèter

El terme pulóver és la castellanització de l'anglès ‘pullover’ (moltes persones utilitzen aquest vocable també en espanyol) i aquesta denominació es va formar arran de l'expressió anglosaxona ‘to pull over’, el significat literal de la qual era ‘tirar des de dalt’.


  • Left6:No existe configuración de publicidad para el slot solicitado

-Quin és l'origen de l'expressió ‘Donar canya’?

Al·lusió a un càstig físic (pegar o colpejar).

I aquest precisament aquesta última accepció la que va donar origen a la locució, pel fet que antigament s'utilitzaven uns assots o vares realitzades amb les branques de la planta coneguda com ‘cañaheja’.

Aquestes branques servien per a assotar al bestiar o cavalleries.


Escolta com l'Alfred López ens ho explica a l'àudio.Escucha en directo COPE, la radio de los comunicadores mejor valorados. Si lo deseas puedes bajarte la aplicación de COPE para iOS (iPhone) y Android.

Y recuerda, en COPE encontrarás el mejor análisis sobre la actualidad, las claves de nuestros comunicadores para entender todo lo que te rodea, las mejores historias, el entretenimiento y, sobre todo, aquellos sonidos que no puedes encontrar en ningún otro lado.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo 2