COPE

METEOROLOGIA

Com hem d'actuar davant el canvi climàtic per evitar futures destrosses econòmiques?

La tempesta que va passar per les Terres de l'Ebre va deixar desperfectes i platges tancades a causa de les ratxes de vent.

Audio

MIGDIA A COPE CATALUNYACATALUNYA

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 08 sep 2021

Com hem d'actuar amb el canvi climàtic per evitar futures destrosses econòmiques com va causar la tempesta de fa uns dies a les Terres de l'Ebre deixant desperfectes i platges tancades a causa de les ratxes de vent. El vent també ha fet actuar als serveis d'emergències per altres incidents més lleus a Tivenys, Guiamets, Ribera d'Ebre i altres punts del territori. Parlarem amb el científic del centre en resiliència climàtica i director de la línia del canvi climàtic del centre tecnològic Eurecat , Carles Ibáñez.


-Una certesa és que el canvi climàtic el tenim a sobre.

Sí de fet ja fa temps que ho sabem, l'últim informe acaba de parèixer per part dels experts internacionals sobre el canvi climàtic, és molt clar i contundent. Alerten de la gravetat de la situació i que s'estan accelerant en la majoria de casos i hem d'actuar d'una manera contundent des d'ara mateix.

-La tempesta de fa uns dies a les terres de l'Ebre, és un exemple o senzillament estem davant d'un episodi típic del clima mediterrani?

Quan veiem una sèrie de tendències és quan fem una estadística, però en aquest cas són fenòmens que no passen freqüentment com a mínim a una localitat en concret i també tenim una petita sèrie de dades històriques. A partir d'aquí és difícil veure tendències clares.

-El termòmetre seria un bon indicador per saber cap a on anem?

Per exemple el delta de l'Ebre és un dels espais més vulnerables en el canvi climàtic per diferents factors, com és la pujada del nivell del mar, les tempestes marines o de Llevant i les onades de calor. En aquesta zona només s'emportaran canvis climàtics negatius.

-Hi ha un canvi positiu en el canvi climàtic?

Només ho serien pels interessos de l'espècie humana, com per exemple si a Rússia fa més calor, potser poden cultivar i ser més autosuficients pel que fa a la producció alimentària.
Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Reproducir
Directo Tiempo de Juego

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Escuchar