• Miércoles, 24 de abril 2024
  • ABC

COPE

CIÈNCIA

S'enlaire cap a Mart el rover Perseverance

"Trobar vida bacteriana a Mart seria una de les notícies científiques més grans de la història de la humanitat".

Audio

EFE-A.BernalLa Linterna CatalunyaBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 18:39

El nou rover de Mart, també conegut com "Perseverance", és va enlairar aquest dijous des de Cap Canyaveral a Florida en direcció al Planeta vermell amb la missió de trobar vida microscòpica ja sigui present o passada sobre la superfície marciana.


Rumb al cràter de Jezero


La Terra va semblar donar el comiat al rover després que un lleu tremolor de magnitud 3,9 succeís en el centre de control de Pasadena (Califòrnia) i, després del tradicional compte, enrere el coet va ascendir cap al cels i va posar rumb a Mart on s'espera que arribi el mes vinent de febrer al cràter Jezero, de 45 quilòmetres i al nord de l'equador marcià, en el qual en algun moment fa entre 3.000 i 4.000 milions d'anys fluïa un riu.

Una vegada abandonada l'atmosfera el coet va ascendir a una altura de 260 quilòmetres i, 45 minuts després del llançament, va activar els propulsors de la segona etapa que van posar a "Perseverance" en la trajectòria adequada allunyant-se de l'òrbita terrestre.

Aquesta és una de la parts més complicades d'aquest inici de missió, ja que s'ha de seleccionar el moment adequat perquè els propulsors de la nau s'activin amb la força necessària perquè set mesos després arribi al punt exacte.

Participació espanyola


"Perseverance" tenen com a objectiu buscar indicis de vida present o passada en la superfície marciana, de la qual prendrà mostres que seran enviades a la Terra en una missió posterior, i determinarà si es pot transformar el diòxid de carboni de l'atmosfera en oxigen, entre altres objectius.

El nou rover marcià compta amb presència espanyola, perquè lidera un dels seus instruments, l'estació meteorològica Meda, per a mesurar el temps i monitorar la pols, i també ha fabricat l'antena d'alt guany, que porta per a comunicar-se amb la nau en òrbita i enviar dades.

"Trobar vida bacteriana a Mart seria una de les notícies científiques més grans de la història de la humanitat" ens explica Antonio Bernal, astrònom de l'observatori Fabra de Barcelona "val la pena anar a Mart? l'espècie humana té un gen que li impulsa a explorar, conèixer i conquistar, és gairebé inevitable" afirma l'astrònom.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo