COPE

SANITAT

El sector sanitari català convoca una vaga al març

"Aquesta situació i la sobrecàrrega de treball han provocat un "dèficit molt marcat en la qualitat assistencial".

Audio

La Linterna CatalunyaBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 23:15

Diversos sindicats han convocat una vaga dirigida a tots els professionals de la salut, atenció domiciliària i residències pel dimecres 10 de març davant de la "situació límit" que pateixen.

Els convocants són els que formen en l'actualitat la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya: USOC, Infermeres de Catalunya, CATAC-CTS-IAC, CGT, COS i PSI Lluitem. Aquestes organitzacions insten els sindicats majoritaris a sumar-se a la iniciativa. També han anunciat aturades els dilluns a partir del 15 de març de 2 hores en tots els torns laborals (de 4 h a 6 h; de 8 h a 10 h i de 18 h a 20 h). Els sindicats alerten que la covid-19 ha convertit una situació "precària" en "crítica" i demanen a les persones usuàries del sistema que els donin suport.

A La Linterna Catalunya hem parlat amb la Esther Rodríguez, vicepresidenta del sindicat infermeres de Catalunya "La convocatòria de vaga va dirigida a tots els professionals de la xarxa pública de salut i dels centres assistencials privats de Catalunya, dels àmbits de l'atenció primària, hospitalària i sociosanitària, així com del transport sanitari, del servei d'atenció domiciliària, de les residències i del 061." ens explica.

Els convocants han explicat que portaven temps estudiant quan poder fer una vaga davant de la realitat de la pandèmia i esperen que el març puguin mobilitzar-se, si bé seran "responsables" amb la situació epidemiològica, han indicat.

Rodríguez assenyala que la pandèmia del coronavirus, quan ja fa prop d'un any que va esclatar, "ha deixat al descobert les precarietats i mancances" dels treballadors i dels usuaris del sistema de salut i que aquesta situació i la sobrecàrrega de treball han provocat un "dèficit molt marcat en la qualitat assistencial".

Algunes de les demandes que recull la convocatòria de vaga són "recuperar el poder adquisitiu i drets laborals que s'han perdut amb les retallades de fa deu anys; reduir la temporalitat i la precarietat en les contractacions; reconèixer malalties laborals a tots els treballadors del sistema; jubilació anticipada per al personal de la sanitat; jornada de 35 hores setmanals per al torn diürn i reduir el nocturn i adequar les ràtios de professionals i usuaris per a una "correcta assistència".

Els sindicats també reclamen en la convocatòria de vaga una sanitat de gestió, titularitat i provisió "100% pública"; revertir les externalitzacions, que sobretot afecten el transport sanitari, el servei d'atenció domiciliària (SAD) i els serveis de neteja; destinar el 25% del pressupost de salut a l'atenció primària i homologar la despesa sanitària a la dels països de l'entorn.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

La Noche de Adolfo Arjona

Con Adolfo Arjona

Reproducir
Directo La Noche de Adolfo Arjona

La Noche de Adolfo Arjona

Con Adolfo Arjona

Escuchar