COPE

ADICCIONS

Preocupació per l'augment del consum d'alcohol entre els joves

L’augment del consum d’alcohol entre els joves es va incrementar després del confinament.

Audio

La Linterna CatalunyaBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 18:19

6 de cada 10 estudiants ha begut alcohol en els últims 30 dies, observant que el 24,3% dels estudiants ha experimentat alguna borratxera en aquest període i el 32,3% ha realitzat binge drinking, és a dir, ha begut 5 o més gots de begudes alcohòliques en un interval aproximat de dues hores, segons dades de l’enquesta sobre l’ús de drogues en ensenyament de secundària a Espanya (ESTUDES 2018-2019).

A més a més, segons l’OMS, més de Œ part d’aquests, el 27% dels joves d’entre 15 a 19 anys beuen i la major part viuen a Europa.

Segons diverses enquestes escolars recollides per l’Organització Mundial de la Salut, s’afirma que el consum d’alcohol s’inicia abans dels 15 anys en nens i nenes, sense haver-hi diferencies significatives entre sexes, i és que “l’alcohol és la droga que amb diferència està més acceptada en la nostra societat, i també és la més consumida” afirma Àlex dencas, psicòleg del centre Ita Addiccions.

El psicòleg explica que el fet que sigui una droga legal i acceptada socialment pot afavorir la falsa creença en molts joves què el consum d’alcohol és un problema menor que el consum d’altres substàncies il·legals i menys acceptades socialment. “No és necessari que un adolescent o jove begui diàriament per patir les conseqüències negatives d’aquesta droga, per tant, és una irresponsabilitat normalitzar o minimitzar aquest tipus de consum”, explica el psicòleg.

L’associació que existeix entre celebració, festa i alcohol està present en la majoria de llars. La publicitat de les begudes alcohòliques també promou aquesta associació entre alegria, gaudir, felicitat i consum d’alcohol; aquests inputs promouen una visió positiva i alegre relacionada amb aquesta droga.

A més a més, “la pressió grupal dels iguals també és un factor a tenir en compte, ja que, durant l’adolescència i la primera joventut, el grup d’iguals és prioritari per ells. El baix preu de l’alcohol i el seu fàcil accés, converteix l’alcohol en una droga totalment accessible”, sosté Àlex.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo 2

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera y Jon Uriarte

Reproducir
Directo Herrera en COPE

Herrera en COPE

Con Carlos Herrera y Jon Uriarte

Escuchar
Directo Moción de censura a Sánchez

Moción de censura a Sánchez

Ver