COPE

Newsletters
Registrarme

COVID-19

investigadors catalans desenvolupen un sistema que prediu les mutacions del covid

El grup de recerca dissenya un model d'aprenentatge automàtic que permetrà avançar en el desenvolupament de fàrmacs

Audio

La Linterna Cope Catalunya i AndorraBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 19:50

El grup de recerca Quimioinformàtica i Nutrició de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha dissenyat un sistema d'aprenentatge automàtic, basat en una xarxa neuronal artificial, que és capaç de predir les mutacions del coronavirus. Aquest sistema, que no s'havia aplicat mai en la predicció de mutacions del virus, permet als investigadors avançar-se als seus canvis recurrents.

L'equip de la URV explica que tota aquesta informació permetria avançar-se en el desenvolupament de fàrmacs i fer-los més efectius de cara a l'eliminació del virus. A més, apunta que la metodologia es podria aplicar en pandèmies futures, especialment si les causa el covid o una variant nova.

La URV detalla que els virus són agents infecciosos que necessiten cèl·lules vives d'un hoste per reproduir-se. Quan infecten una cèl·lula, forcen els seus mecanismes reproductors a sintetitzar la informació genètica del mateix virus.

En el cas del coronavirus, les instruccions necessàries per al procés de reproducció estan contingudes en el seu nucli en forma d'àcid ribonucleic (ARN). Així, mentre l'ADN humà presenta una estructura de doble hèlix, l'ARN està format per una sola cadena, que codifica la informació mitjançant quatre components:adenina, guanina, citosina i uracil.

Quan existeixen errors en el procés de replicació -canvis en l'ordre en què es presenten aquestes quatre bases- apareixen les mutacions. Si bé es creia que aquests desordres en les cadenes d'ARN eren totalment aleatoris, recerques anteriors van detectar que hi havia errors més freqüents que d'altres. Més concretament, indiquen els experts, alguns enzims (substàncies orgàniques que catalitzen reaccions químiques) propis de l'hoste tendien a convertir la citosina de l'ARN del virus en uracil.

En aquest context, el grup de recerca de la URV, liderat pels investigadors Gerard Pujadas i Santi Garcia, ha dissenyat un sistema d'aprenentatge automàtic que és capaç de predir les mutacions del virus, derivades del contacte de la informació genètica amb certs enzims de l'hoste.

El procediment també identifica aquelles parts del virus que no poden canviar, ja que si ho fan, l'agent infecciós és incapaç de reproduir-se. "Aquesta recerca aporta informació rellevant per a la comunitat científica, i queda aquí perquè es pugui consultar", ha tancat Garcia.


Escucha en directo COPE, la radio de los comunicadores mejor valorados. Si lo deseas puedes bajarte la aplicación de COPE para iOS (iPhone) y Android.

Y recuerda, en COPE encontrarás el mejor análisis sobre la actualidad, las claves de nuestros comunicadores para entender todo lo que te rodea, las mejores historias, el entretenimiento y, sobre todo, aquellos sonidos que no puedes encontrar en ningún otro lado.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Reproducir
Directo Tiempo de Juego

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Escuchar