COPE

Newsletters
Registrarme

Els incendis de sisena generació cremen els boscos catalans

Narcís Prat, catedràtic d'ecologia de la Universitat de Barcelona, ens explica les seves característiques.

Audio

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 12:15

Aquests dies estem preocupats per la gran quantitat d'incendis actius que estan cremant Catalunya. Ara, les preguntes que sobrevola els nostres caps són: què estem fent malament? Què podem fer per a evitar-los? Per obtenir les respostes, parlem amb en Narcís Prat, catedràtic d'ecologia de la Universitat de Barcelona, qui ens explica que "hem entrat en un punt on tenim unes condicions climàtiques extremes, on les plantes no obtenen l'aigua suficient per a sobreviure. Per tant, si els arbres es queden secs, a la que els hi cau una petita guspira reaccionen com si fos una bomba s'encenen molt ràpidament i les flames viatgen a la mateixa velocitat. El canvi climàtic produeix el que anomenem com incendis de segona generació. Són incendis molt explosius, agressius, que avancen molt ràpidament per les altes temperatures. De fet, els bombers han d'anar amb més compte de l'habitual en aquests casos, ja que si s'apropen massa, els arbres poden explotar darrere seu i els hi poden arribar les flames per l'esquena. El risc que hi hagi un accident ha crescut i és per culpa del canvi climàtic. Això ha arribat per quedar-se perquè no fem el possible per a reduir l'efecte hivernacle. Hem de ser conscients que això que ens sobta tant ara, serà comú els anys vinents. El que em fa més por és que les prediccions, ja per si soles catastròfiques, que avançaven els científics sobre els possibles efectes que estem vivint, s'han produït encara abans. Això parla de la ferocitat dels efectes del canvi climàtic. Tanmateix, he de dir que això no és matemàtica pura: les dades fluctuen perquè les temperatures no són sempre les mateixes. Per evitar els incendis, hem de disminuir la despesa d'energia i disminuir les emissions... Fins i tot, en els actes que ens semblen més insignificants com ara comprar iogurts en comptes de fer-los. Si optem per la segona opció, eliminem l'extracció de petroli per a obtenir el plàstic que l'envasa i, a més, el combustible de tot tipus de transport que cal per fer arribar el producte al supermercat. Amb petits actes col·lectius podem resoldre grans problemes, com que es cremin els nostres boscos"

Escucha en directo COPE, la radio de los comunicadores mejor valorados. Si lo deseas puedes bajarte la aplicación de COPE para iOS (iPhone) y Android.

Y recuerda, en COPE encontrarás el mejor análisis sobre la actualidad, las claves de nuestros comunicadores para entender todo lo que te rodea, las mejores historias, el entretenimiento y, sobre todo, aquellos sonidos que no puedes encontrar en ningún otro lado.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo