COPE

Newsletters
Registrarme

TRANSPORT AÈRI

Sense horitzó de solució per a la vaga de Ryanair

Vuit vols cancel·lats i 18 amb retards a l'aeroport del Prat fins a les 13 hores per la vaga de Ryanair.

Audio

Herrera a COPE CatalunyaGirona

Tiempo de lectura: 3'Actualizado 12:43

La primera jornada de la nova tanda de vagues dels tripulants de cabina de Ryanair -que s'allargarà cinc mesos- ha provocat vuit vols cancel·lats i 18 amb retards a l'aeroport del Prat fins a les 13 hores, segons ha informat USO, un dels sindicats convocants.

L'aeroport barceloní ha tornat a ser el més afectat per la mobilització. A Girona, l'aturada ha deixat tres avions amb demores.

En total, s'han cancel·lat 10 vols i hi ha hagut 111 retards a les 10 bases que la companyia aèria de baix cost irlandesa té a l'Espanya. "La previsió és que l'afectació de la vaga sigui mínima, amb aquest 80% de serveis mínims tan abusiu decretat pel Ministeri de Transports", ha criticat Pau Ibarzábal, secretari de Comunicació d'USO-Ryanair.

"De fet, considerem que s'està vulnerant clarament el nostre dret a vaga. I Ryanair se salta contínuament aquesta resolució i pretén que tots els vols, el 100%, siguin serveis mínims", ha continuat Ibarzábal.

"Si hi ha afectació i vols cancel·lats és per un error de l'empresa que no envia correctament les cartes de serveis mínims als treballadors i és quan poden exercir el seu dret a vaga", ha apuntat el secretari de Comunicació d'USO-Ryanair, que ha recordat que el motiu principal d'aquesta vaga dels tripulants de cabina és que l'empresa s'assegui a negociar un conveni col·lectiu ajustat al dret laboral espanyol.

"Des del 2019 estem en converses i Ryanair ara s'ha aixecat de la taula. Necessitem un conveni que reguli la nostra situació: vacances, baixes i reduccions per conciliació i, fins tot, la reducció de salari per la pandèmia que no s'ha revertit", ha enumerat Ibarzábal.

Amb aquesta nova convocatòria de vaga també es vol fer pressió perquè Ryanair readmeti els 11 treballadors acomiadats en les dues primeres tandes d'aturades i perquè retiri els prop de 100 expedients sancionadors a d'altres empleats.

"Lluitarem fins al final, i no només a través de la vaga sinó fins als jutjats", ha assegurat el secretari de Comunicació d'USO-Ryanair, que ha volgut demanar disculpes als passatgers de Ryanair que es puguin veure afectats per les cancel·lacions o retards de vols.

"No tenim cap altra opció. L'empresa no es vol asseure amb nosaltres a negociar res i lamentem que la gent ho pateixi", ha comentat Ibarzábal, que ha volgut finalitzar criticant la postura del Ministeri de Transports i el Ministeri de Treball en aquest conflicte.

"Estem molt decebuts, per aquest decret de serveis mínims abusiu del 80% i perquè es neguen a rebre'ns. Hem demanat reunions amb les ministres i no hem rebut resposta. Se'ns treuen de sobre i ens passen a Inspecció de Treball", ha explicat el secretari de Comunicació d'USO-Ryanair. "No estem gens satisfets amb el govern espanyol", ha conclòs Ibarzábal.

Ryanair preveu una "afectació mínima" de la vaga

Per la seva banda, Ryanair ja ha valorat aquesta nova convocatòria de vaga dels tripulants de cabina fins al 7 de gener i ha assegurat que preveu una "afectació mínima" en l'operativa dels pròxims cinc mesos.

  • Left6:No existe configuración de publicidad para el slot solicitado

"Ryanair espera una mínima interrupció a Espanya, si és que n'hi ha alguna", ha puntualitzat la companyia presidida per Michael O'Leary.

Ryanair ha assegurat que les aturades de juny i juliol han tingut un suport "escàs" dels treballadors i ha recordat que menys de l'1% dels 3.000 vols diaris que opera arreu d'Europa s'han vist perjudicats per la vaga. La companyia igualment ha posat sobre la taula l'acord amb CCOO sobre salaris, jornada laboral i complements per als tripulants de cabina.

La nova convocatòria de vaga a Ryanair arriba després de 18 jornades de mobilització entre el juny i el juliol, en protesta per la suspensió de les negociacions amb els dos sindicats pel primer conveni de la companyia i també per reclamar que s'apliqui a la plantilla la legislació espanyola.

Les aturades seran de 24 hores, es faran de dilluns a dijous i s'allargaran fins al 7 de gener, si no hi ha cap mena d'acostament entre l'empresa i els sindicats convocants USO i Sitcpla.

Per afrontar aquesta extensa convocatòria de vaga, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha fixat uns serveis mínims d'entre el 34% i el 81% a l'aeroport del Prat, però que arriben al 85% en altres aeròdroms.

A Herrera a COPE Catalunya hem parlat amb Pau Ibarzábal, secretari de Comunicació d'USO-Ryanair (àudio).

Escucha en directo COPE, la radio de los comunicadores mejor valorados. Si lo deseas puedes bajarte la aplicación de COPE para iOS (iPhone) y Android.

Y recuerda, en COPE encontrarás el mejor análisis sobre la actualidad, las claves de nuestros comunicadores para entender todo lo que te rodea, las mejores historias, el entretenimiento y, sobre todo, aquellos sonidos que no puedes encontrar en ningún otro lado.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Reproducir
Directo Tiempo de Juego

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Escuchar