• Miércoles, 24 de abril 2024
  • ABC

COPE

FARMÀCIES

Les farmàcies volen ser part més activa en la lluita contra la Covid-19

Les farmàcies podrien emetre el Certificat Digital COVID de la UE com ja s'està fent amb els monitors d'oci educatiu a Catalunya.

Audio

Herrera a COPE Catalunya i AndorraBarcelona

Tiempo de lectura: 3'Actualizado 12:11

El president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres (àudio), i la presidenta de la Associación Gironina Farmacèutica Empresarial (AGFE), Carme Rigall, es van reunir amb la secretària general del Departament de *alut, Meritxell Masó.

Els temes tractats en aquesta reunió van ser la participació, implicació i col·laboració de la farmàcia comunitària i dels farmacèutics en el Sistema de Salut per a millorar el servei al ciutadà i l'eficiència del mateix sistema, incrementant les responsabilitats i aportació de la farmàcia.

FEFAC va exposar a la secretària general del Departament de Salut el paper que la farmàcia pot exercir davant les necessitats socials, epidemiològiques i sanitàries del moment, lliurant un conjunt de propostes sobre com la farmàcia i el farmacèutic poden ser part de la solució per a fer-li front.

Per a exemplificar les propostes, els representants de FEFAC van centrar la informació sobre tres aspectes d'actualitat: l'aportació de les farmàcies per a millorar l'activitat econòmica segura d'oci; donar resposta a les necessitats socials; emissió del Certificat COVID de la UE; i habilitar les farmàcies i els farmacèutics com a centres de vacunació.

Millorar l'activitat econòmica d'oci segur i donar resposta a les necessitats socials

Pel que respecta a l'obertura de manera segura d'oci nocturn, hostaleria, cultura i realització d'activitats en grup, creant espais de molt baix risc de contagi, FEFAC va destacar el doble paper de la farmàcia: realitzant test de diagnòstic i notificant el resultat, i també certificant el seu baix risc de contagi (vacunació, haver-ho passat o test negatiu) de manera que quan a posteriori el ciutadà necessiti demostrar-lo, les seves dades personals i de salut quedin preservats.

Al mateix temps, facilitant que Salut Pública, en cas necessari, pugui realitzar la traçabilitat de contactes de manera automàtica. Aquesta proposta es va treballar i va presentar conjuntament al Departament de Salut per part de FEFAC i FECASARM (Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals).

També va ser exposada a la fi d'agost a Albert Batlle, tinent de l'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Garcia, assessora de la tinença de l'alcaldia i Carme Borrell, directora d'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

La iniciativa permet millorar l'activitat econòmica de manera segura, identificant casos positius asimptomàtics sumant a les farmàcies com a punts geogràfics uniformement distribuïts per a realitzar garbellats, informar i col·laborar en la millora de les taxes de vacunació.

Emetre el Certificat Digital COVID de la UE

Actualment les farmàcies catalanes realitzen dos tipus de test: els d'autodiagnòstic, que permeten obtenir un informe clínic, disponible en la carpeta “La *Meva Salut” del ciutadà, i els de diagnòstic, com els emmarcats en la campanya sanitària per a les activitats d'oci educatiu amb generació del Certificat Digital COVID de la UE.

Actualment, les persones d'altres comunitats, estrangers o residents no regularitzats no poden rebre cap document oficial per a demostrar el seu estat d'immunitat, però tampoc es té cap mena de control epidemiològic sobre aquests, generant-se així possibles focus de contagi.

  • Left6:No existe configuración de publicidad para el slot solicitado

En aquest cas, el paper de la farmàcia pot ser doble: realitzant test de diagnòstic, que permetin l'obtenció del Certificat Digital COVID de la UE a tot el que ho desitgi (per a viatjar, treballar i assistir a esdeveniments…) i notificant els resultats al CatSalut o Salut Pública per a poder identificar els casos positius, siguin o no ciutadans identificats en el CatSalut.

Habilitar les farmàcies com a punts de vacunació

La campanya de vacunació ha estat un èxit indubtable i és l'arma més eficaç contra la pandèmia. És també un fet que els índexs de vacunació estan estancats, que cal incrementar-los i que no s'està arribant prou als no vacunats amb mitjans que facilitin el canvi d'opinió respecte a vacunar-se.

En aquest cas, des de FEFAC es proposa habilitar i sumar les farmàcies i els farmacèutics que ho desitgin com a centre de vacunació, garantint els mateixos nivells de seguretat que en la resta de serveis actuals.

Aquesta proposta aprofita la confiança que el ciutadà té en el seu farmacèutic per a eliminar pors, fer-lo conscient de la necessitat i importància de vacunar-se, i que una vegada acceptada, sigui vacunat immediatament.

Nombrosos països desenvolupats i del nostre entorn ja utilitzen aquest recurs. Materialitzant aquesta proposta, el sistema també es dotaria de moltíssims més punts de vacunació, entrenats i organitzats perquè, en cas de ser necessària una nova vacunació, es puguin realitzar sense estressar novament al sistema, portant al límit als professionals i havent de reduir les accions clíniques en què són imprescindibles.

“Aquests tres exemples il·lustren perfectament el paper estratègic que la farmàcia i el farmacèutic poden aportar en benefici de tots: ciutadà, sistema sanitari i farmàcia comunitària”, assegura el president de FEFAC, Antoni Torres. “Són propostes fetes des del convenciment que, solament sumant a tots els professionals, amb les actituds responsables de les persones i amb la coordinació i protocols del sistema de salut serem capaces de vèncer el virus”, conclou.


Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo