COPE

Newsletters
Registrarme

PSICOLOGIA

L'empremta dactilar pot determinar el risc de patir esquizofrènia

Aquesta eina ràpida i fàcil d'usar és la primera que permet no sols diagnosticar l'esquizofrènia, sinó també predir la malaltia abans que es produeixi.

Audio

Herrera a COPE CatalunyaBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 13:28

Investigadors de FIDMAG Germanes Hospitalàries i de l'àrea de Salut Mental del CIBER (CIBERSAM) han dut a terme un estudi multicèntric, realitzat en la xarxa d'hospitals de la Congregació de Germanes Hospitalàries a Espanya, que ha provat la fiabilitat de l'ús de les empremtes dactilars com a marcador del risc de patir esquizofrènia.

En concret, els resultats de la recerca, publicats recentment en la prestigiosa revista Schizophrenia Bulletin, demostren que, mitjançant l'ús d'algorismes avançats d'intel·ligència artificial, s'aconsegueix una fiabilitat del 70% a l'hora de discernir entre empremtes dactilars de persones amb esquizofrènia i empremtes dactilars de persones sanes.

Això indica que l'ús de l'empremta dactilar com a marcador de risc de la malaltia pot ser una eina fàcil d'usar i fiable, tant per a detectar-la de manera instantània com per a determinar la seva futura aparició, atès que els patrons dermatoglífics, una vegada formats, són estables al llarg de la vida.

“La població diana per a realitzar aquesta prova estaria formada, d'una banda, per les persones que comencen a tenir símptomes o que es presenten en urgències amb un primer episodi psicòtic i, per l'altre, per persones amb risc genètic significatiu”, explica Raymond Salvador, investigador principal.

La metodologia utilitzada es basa en escaneig dels dits dels pacients, en concret, el model que va emprar simultàniament imatges dels dits polze esquerre, índex i cor va ser el que va aconseguir una major precisió (70%).

A continuació, es duu a terme un processament de les imatges obtingudes mitjançant l'algorisme, perquè aquest determini les probabilitats de risc de patir la malaltia analitzant patrons d'alta complexitat.


Intervenció primerenca: millor pronòstic i evolució de la malaltia

La predicció primerenca del risc abans que es desenvolupi la malaltia resulta clau per a aconseguir un millor pronòstic i evolució de la malaltia.

“El diagnòstic definitiu de l'esquizofrènia requereix un mínim de sis mesos i sovint els seus símptomes es confonen amb els altres malalties de salut mental, com el trastorn bipolar”, assenyala l'investigador de FIDMAG Germanes Hospitalàries i del CIBERSAM. “Per això és tan important aquesta troballa, ja que permetrà orientar el tractament de manera precoç”, afegeix.

A Herrera a COPE Catalunya hem parlat amb la investigadora del FIDMAG Germanes Hospitalàries, María Ángeles García -León (àudio).

Escucha en directo COPE, la radio de los comunicadores mejor valorados. Si lo deseas puedes bajarte la aplicación de COPE para iOS (iPhone) y Android.

Y recuerda, en COPE encontrarás el mejor análisis sobre la actualidad, las claves de nuestros comunicadores para entender todo lo que te rodea, las mejores historias, el entretenimiento y, sobre todo, aquellos sonidos que no puedes encontrar en ningún otro lado.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo 2

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Reproducir
Directo Tiempo de Juego

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Escuchar