COPE

PROGRAMES

Herrera a COPE Catalunya i Andorra

Programa del 14 de setembre del 2021.

Audio

Herrera a COPE Catalunya i AndorraBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 20:07

Avui hem tractat els següents temes:

-Fumar durant l'embaràs afecta al creixement fetal

Cada cop hi ha més estudis que reflecteixen com afecta nocivament el tabac a la nostra salut. A Europa, al voltant d'una de cada 10 dones fuma durant l'embaràs. Els efectes nocius sobre la salut del fetus són, per tant, un problema considerable de salut pública. L'institut de salut global de Barcelona amb la col·laboració de la universitat d'Emory (Atlanta) , acaben de publicar un nou estudi que conclou que fumar durant l'embaràs pot afectar el creixement fetal per canvis en l'expressió de gens en la placenta. Tenim en el programa a la Mariona Bustamante, investigadora d'ISGlobal al centre impulsat per la fundació La Caixa.

-Com afecta el tabac durant l'embaràs segons aquest estudi?

Es sap des de fa temps que el tabac durant l'embaràs afecta el creixement del fetus i posteriors malalties en l'Infant. El que hem fet en aquest estudi és intentar explicar els mecanismes a través dels quals passa, ens hem focalitzat en la placenta què és un òrgan essencial en el desenvolupament del fetus. El que hem fet en concret, és mirar els canvis químics del genoma què fan que s'expressin un gens els altres. Hem mirat exactament la metilació de l'ADN i el que hem pogut observar en les mares que fumen és que produeixen una sèrie d'alteracions epigenètiques en la placenta i això s'associa en el pes del nadó i l'edat estacional d'aquests nadons.

-Los trastornos de conducta se multiplican en los jóvenes

La pandemia ha portado consigo un sinfín de daños colaterales de los que aún no se conoce el alcance. Los trastornos alimentarios han aumentado notablemente su presencia durante los últimos meses. “Esta situación de incertidumbre, ambigüedad, junto a un entorno volátil en el que la información no ha sido del todo clara, ha hecho que las consultas sobre Trastornos Alimentarios se hayan visto aumentadas hasta en un 30% más que el año pasado en las mismas fechas” afirma Álex Doncas, coordinador clínico de TCA del grupo ITA, en Herrera en COPE Cataluña.Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo