COPE

TCA

Contribueixen les xarxes socials a l'augment dels trastorns de la conducta alimentària?

La insatisfacció amb la imatge personal sol ser el motiu aparent d'aquests trastorns, però es tracta de malalties l'origen de les quals és complex i multifactorial.

Audio

Herrera a COPE Catalunya i AndorraBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 15:05

Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) s'han convertit en uns dels problemes de salut mental que més han augmentat en els últims anys.

A Espanya, segons dades de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG), existeix una prevalença d'entre el 4,1% i el 6,4% en les joves de 12 a 21 anys i té un clar perfil femení: 9 de cada 10 persones que pateixen aquests trastorns són dones.

Lluny de descendir, arran del confinament, els casos de TCA han augmentat un 20%, segons xifres de Fundació Fita. Preocupa, a més, l'edat cada vegada més primerenca a la qual es manifesten aquests trastorns.

El major temps d'exposició a les tecnologies i xarxes socials durant el confinament i l'impacte de la pandèmia en la salut mental, especialment dels adolescents, són algunes de les raons que expliquen aquest increment.

“La insatisfacció amb la imatge personal i el desig de canviar-la sol ser un dels símptomes que mostren aquests trastorns alimentaris, no obstant això, es tracta de problemàtiques l'origen de les quals és multifactorial (emocional, personal, familiar, sociocultural, etc.) i presenten nombroses causes subjacents que fan que la seva intervenció sigui complexa i no es limiti només al símptoma detectat”, explica la psicòloga i directora del centre ITA d'Argentona, Mònica Muñoz a Herrera a COPE Catalunya (àudio)

“De manera general, els trastorns de conducta alimentària solen estar relacionats amb moltes variables diferents, entre elles, trobem, característiques personals de l'individu, capacitat de regulació emocional, autoconcepte, entorn familiar i social. Per això, trobem que perquè el tractament sigui eficaç necessitarem manejar molts d'aquests factors subjacents”.

No obstant això, el món digital encoratja en certa manera la proliferació d'aquests trastorns, en particular, entre els joves que mostren especial vulnerabilitat.

“Encara que anteriorment es comenta que darrere d'aquests trastorns de conducta alimentària, hi ha altres factors dels quals no es parla tant que poden jugar un paper molt important, és cert que, les xarxes socials actuen com un factor de precipitació i de risc important per a l'aparició d'aquests problemes. Sobretot, en l'etapa de l'adolescència, en la qual, els nostres adolescents estan molt centrats en buscar l'acceptació i admiració del seu grup d'iguals. D'aquesta manera, intentaran imitar els cànons de bellesa irreals que marquen tendència en les xarxes."

En la majoria dels casos, hi ha alguns senyals habituals que poden ajudar a identificar un possible TCA com l'obsessió pel menjar, canvis en la seva forma d'alimentació, menjar solos sense que ningú els vegi, tenir molta impulsivitat i falta de control amb alguns aliments, conductes de compensació com fer molt d'exercici per la ingesta realitzada, privació d'alguns menjars o estat d'humor inestables, entre altres.

Així mateix, encara que els TCA s'han associat tradicionalment a malalties com l'anorèxia o la bulímia, en les quals les persones afectades restringeixen el menjar o recorren al vòmit com a simptomatologia més evident. També existeixen un altre tipus de problemàtiques relacionada amb l'alimentació.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

Deportes COPE Mediodía

Con José Luis Corrochano

Reproducir
Directo Deportes COPE Mediodía

Deportes COPE Mediodía

Con José Luis Corrochano

Escuchar