COPE

Newsletters
Registrarme

ECONOMIA

Com són les ajudes per pagar les hipoteques?

El Consell de Ministres aprova l'acord amb la banca per alleugerir les hipoteques a rendes inferiors a 29.400 euros.

Audio

Herrera a COPE CatalunyaBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 12:52

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha avalat l'acord entre el govern espanyol i la banca sobre les hipoteques i ha assegurat que es tracta d'una proposta que "manté l'equilibri" entre les necessitats llars i els balanços de la banca.

Així, ha defensat que la mesura "proporciona un alleugeriment" a les famílies que es veuen afectades per la pujada dels tipus d'interès i, en conseqüència, l'encariment de la hipoteca, i, al mateix temps, "no es genera pressió excessiva" sobre el sector bancari.

"Permet mantenir una cultura de pagament, tan important per tal que el mercat immobiliari funcioni", ha subratllat Hernández de Cos en una conferència del Consell General d'Economistes sobre els 20 anys de l'euro a Espanya.

L'objectiu és que totes les mesures estiguin vigents a partir de l'1 de gener. En roda de premsa després del Consell de Ministres, Calviño ha remarcat que és un paquet "important" i permetrà que les famílies vulnerables tinguin "més tranquil·litat, confiança i certesa". La vicepresidenta ha subratllat que les mesures "no responen a un risc o impacte macro per l'augment de tipus", ja que "la situació del mercat hipotecari és molt diferent de la de la crisi de 2007".

Per a les famílies amb rendes inferiors a 25.200 euros anuals i que dediquen més del 50% de la renda mensual a pagar la hipoteca, es planteja una rebaixa del tipus d'interès durant un període de 5 anys de carència (fins a la taxa de l'euríbor -0,10% davant l'actual de +0,25%). També es possibilita una segona reestructuració de deute i s'amplia a 2 anys el termini per sol·licitar la dació en pagament de l'habitatge.

A més, s'amplia l'àmbit d'aplicació del Codi de Bones Pràctiques a les llars que no compleixen el requisit actual d'increment de l'esforç hipotecari del 50%. Aquestes famílies podran accedir a una carència de dos anys, un tipus més favorable durant aquest termini i l'allargament de fins a 7 anys en els seus préstecs.

A banda, es crea un nou Codi de Bones Pràctiques que permetrà a les famílies amb rendes inferiors als 29.400 euros alleugerir la càrrega financera de les hipoteques contractades fins al 31 de desembre del 2022. La seva càrrega hipotecària haurà de representar més del 30% de la renda i la quota haver augmentat almenys un 20% per les pujades de tipus. Se'ls oferirà la possibilitat de congelar la quota durant dotze mesos, un tipus d'interès menor sobre el principal ajornat i allargar a 7 anys el termini d'amortització del crèdit.

Aquestes mesures es completen amb l'eliminació durant el 2023 de les comissions per amortització anticipada i per conversió del crèdit de tipus variable a fix, entre altres millores. La iniciativa s'adopta després de la negociació mantinguda amb les patronals bancàries -AEB, CECA i UNACC- i el Banc d'Espanya.

Crítiques d'Unides Podem

Sobre les crítiques de membres d'Unides Podem, Calviño ha remarcat que "els acords d'avui són de tot el Consell de Ministres". Calviño ha explicat que ha estat una feina "molt intensa i constructiva" amb les patronals i que a partir d'ara les entitats tindran un mes per decidir si subscriuen aquest acord, que és voluntari. La vicepresidenta primera ha destacat que Caixabank "ja ha dit que ho subscriurà" i ha defensat que l'experiència amb aquesta mena de codis de bones pràctiques fins ara ha estat "positiva".

A Herrera a COPE Catalunya hem parlat amb l'economista i especialista en economia domèstica, Eduard Conti (àudio).Escucha en directo COPE, la radio de los comunicadores mejor valorados. Si lo deseas puedes bajarte la aplicación de COPE para iOS (iPhone) y Android.

Y recuerda, en COPE encontrarás el mejor análisis sobre la actualidad, las claves de nuestros comunicadores para entender todo lo que te rodea, las mejores historias, el entretenimiento y, sobre todo, aquellos sonidos que no puedes encontrar en ningún otro lado.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Reproducir
Directo Tiempo de Juego

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Escuchar