COPE

Newsletters
Registrarme

VEROLA DEL MICO

A Catalunya hi ha detectats 1.406 casos de la verola del mico

Sanitat confirma la segona mort a Espanya per la malaltia.

Audio

Herrera a COPE CatalunyaBarcelona

Tiempo de lectura: 3'Actualizado 12:50

L'OMS ha decidit declarar l'emergència internacional després que s'hagin notificat més de 16.000 casos de verola del mico (monkeypox) en 75 països. El que registra més casos és Espanya. El maig es van començar a declarar casos en països on la malaltia no era endèmica.

En una roda de premsa virtual, Adhanom ha assenyalat que, tot i que l'OMS declara l' emergència internacional, el brot es concentra ara com ara "en homes que tenen sexe amb homes, sobretot aquells que tenen múltiples parelles sexuals". En aquest sentit, ha afirmat que l'expansió del virus "es pot aturar amb les estratègies correctes en els grups correctes".

El director general de l'OMS ha instat els governs a treballar de forma estreta amb les entitats per transmetre una informació efectiva i dissenyar mesures que protegeixin la "salut" i els "drets humans" dels col·lectius afectats. "L'estigma i la discriminació poden ser tan perillosos com qualsevol virus", ha alertat.

L'OMS demana als països on el virus s'està transmetent una resposta coordinada per aturar-ne l'expansió i protegir els grups vulnerables; intensificar les mesures de salut pública; enfortir les estratègies clíniques de prevenció, control i abordatge i accelerar la recerca en l'ús de les vacunes, tractaments i altres eines.

L'Agència de Salut Pública de Barcelona recorda que per reduir la transmissió cal que les persones amb símptomes compatibles i aquelles que hagin tingut contacte amb persones amb diagnòstic confirmat s'aïllin i es posin en contacte amb seu metge o metgessa.

Entre les mesures per interrompre la transmissió destaquen evitar el contacte estret amb persones amb simptomatologia compatible amb la malaltia, especialment les relacions sexuals, reduir el nombre de parelles sexuals i no compartir objectes com tovalloles.

En la majoria dels casos de verola del mico els símptomes són lleus i al cap d'entre dues o quatre setmanes les persones diagnosticades es recuperen sense necessitat de cap tractament.

Els símptomes se solen presentar entre els dies 5 i 21 des de l'exposició al virus. Pel que fa al tractament es poden fer servir tractaments de suport en funció dels símptomes que apareixen.

El Departament de Salut va iniciar la campanya de vacunació de la verola del mico el passat 21 de juliol a tres centre amb cita prèvia: BCN Checkpoint, l'Hospital Clínic de Barcelona i la Unitat d'ITS Drassanes-Vall Hebron.

La vacuna està dirigida a persones que tenen un alt risc de contraure la malaltia, és a dir, aquelles que mantenen pràctiques sexuals d'alt risc incloses en programes de profilaxis pre-exposició al VIH o amb infecció per VIH, així com els contactes estrets de casos confirmats amb més risc de tenir malaltia greu (infants, persones embarassades i persones immunodeprimides).


Inici de la vacunació a Catalunya, amb més de 1.000 casos

  • Left6:No existe configuración de publicidad para el slot solicitado

L'estat espanyol és el país amb més casos notificats, més de 3.100. El territori més afectat és Madrid i el segueix Catalunya. Segons dades que el Departament de Salut va facilitar aquest dimecres, s'han confirmat 1.025 casos a Catalunya, la majoria d'homes entre 20 i 60 anys.

Aquesta setmana ha començat la vacunació a persones amb alt risc d'infecció a Catalunya. Concretament, la vacuna s'administra a persones que mantenen pràctiques sexuals d'alt risc, fonamentalment, però no exclusivament, homes gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes (GBHSH), incloses en programes de l'anomenada PrEP –profilaxi preexposició- al VIH o amb infecció per VIH, segons va explicar Salut. També, a persones amb un alt risc ocupacional.

Els tres centres on s'administra la vacuna són el BCN Checkpoint, l'Hospital Clínic i la Unitat de ITS Drassanes-Vall d'Hebron. Són els centres qui contacten prèviament amb les persones perquè cal cita prèvia.

A més, es vacunaran els contactes estrets que puguin ser vulnerables, per reduir la probabilitat que desenvolupin la malaltia (vacuna postexposició). Són infants, dones embarassades i persones immunodeprimides. En aquest cas, quan es faci l'estudi de contactes a la persona contagiada, es valorarà quins podrien rebre la vacuna.

Catalunya ha rebut una primera remesa de 1.643 dosis, que preveu posar en unes tres setmanes. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va indicar que és una quantitat molt limitada i que per això han de prioritzar qui més pot necessitar la vacuna.

A Herrera a COPE Catalunya hem parlat amb el vicepresident de l'associacio espanyola de vacunologia, doctor Ferran Moraga-Llop (àudio).

Escucha en directo COPE, la radio de los comunicadores mejor valorados. Si lo deseas puedes bajarte la aplicación de COPE para iOS (iPhone) y Android.

Y recuerda, en COPE encontrarás el mejor análisis sobre la actualidad, las claves de nuestros comunicadores para entender todo lo que te rodea, las mejores historias, el entretenimiento y, sobre todo, aquellos sonidos que no puedes encontrar en ningún otro lado.

Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo 2