COPE

CULTURA I GASTRONOMIA

A Barcelona la xocolata té el seu propi museu

És un equipament dinàmic impulsat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona, ubicat a l'antic convent de Sant Agustí.

Audio

Herrera a COPE Catalunya i AndorraBarcelona

Tiempo de lectura: 2'Actualizado 14:20

El Museu de la Xocolata és un equipament dinàmic impulsat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona, ubicat a l’antic convent de Sant Agustí, que presenta un recorregut pels orígens de la xocolata, la seva arribada a Europa i la seva difusió com un element situat entre el mite i la realitat, entre les propietats medicinals i el seu valor nutritiu, que relacionen tradició amb futur i que formen part del nostre imaginari col·lectiu.

A Herrera a COPE Catalunya hem parlat amb el Francesc Gil, director del museu "L'any passat vam celebrar el nostre vintè aniversari, ja som un referent gastronòmic a la ciutat de Barcelona." ens explica Gil "hauríem d'haver començat l'adaptació del museu a les noves tecnologies però la pandèmia ens ha retardat molt"

El Museu de la Xocolata es troba ubicat en un edifici històric que ja va tenir una relació amb la xocolata: al segle XVIII l’exèrcit borbònic era un fanàtic consumidor d'aquest producte, i segons les ordenances, la xocolata estava present en els menús de les acadèmies militars d'aquell segle: «Para desayuno de cada cadete y oficial de compañía se dará onza y media de chocolate con un cuarterón de pan...», i quan la tropa estava de guarnició a les casernes també es prenia usualment xocolata. El cos d’alabarders, la guàrdia personal del monarca, era anomenat, amb enveja, «los chocolateros», ja que en ser un cos mimat i d’elit, prenia molta xocolata.

Des de l’època dels descobriments a partir del segle XV, la xocolata ha tingut un paper dins del teixit econòmic i social de la Ciutat Comtal. D’aquesta manera, el port de Barcelona va actuar com a punt de partida del producte per a la seva comercialització i difusió per Europa.

Tanmateix, és a la ciutat, a finals del segle XIX, on es reconeix el primer obrador que transformà la xocolata com a beguda en un producte sòlid.

La iniciativa del Gremi de Pastisseria de Barcelona en promoure el Museu de la Xocolata s’emmarca dins la seva voluntat d’innovar i modernitzar el sector a partir de la tradició. Aquesta iniciativa vol assolir els objectius següents:

- desenvolupar un projecte cultural singular que afavoreixi la divulgació de la història de la pastisseria i la xocolateria de qualitat;

- impulsar un instrument al servei de la revalorització de la tradició xocolatera i pastissera del nostre país.


Radio en directo COPE
  • item no encontrado

En directo 3

Directo Tiempo de Juego

Tiempo de Juego

Con Paco González, Manolo Lama y Pepe Domingo Castaño

Escuchar
Directo TRECE Al Día

TRECE Al Día

Con José Luis Pérez y María Ruiz

Ver TRECE